Jelenlegi hely

Alap zabkeksz és muffin recept

Alap zabkeksz és muffin recept, egészséges étrendbe illeszthető nasik.
Kedved szerint turbózhatod aszalt gyümölcsökkel, étcsoki darabokkal, olajos magvakkal, fűszerekkel. Természetesen a gyerekek is szeretik.
 

Alap zabkeksz recept

Te határozod meg, hogy mivel és abból mennyivel éred el az édes ízt. Készítheted mézzel vagy például barnacukorral (ad egy karamellás ízt).
Cukorbetegség és inzulin rezisztencia esetén, illetve ha kalóriabarát verziót szeretnél, eritrittel vagy xilittel sütkérezz!
Miért jobb választás, mint a boltban kapható párja?
Ízlésedre formázhatod! Tehetsz bele apróra tört étcsokoládét, mazsolát, vörös áfonyát, mogyorót vagy más olajos mag darabkákat, kókuszreszeléket.. Szórhatsz bele fahéjat vagy gyömbért, vagy apróra tört cornflakest.
Adalékanyag mentes! Ez nagyon fontos, ha esetleg allergiád, intoleranciád van valamelyik mesterséges összetevőre!

A bolti zabkekszek tényleg magas rosttartalommal bírnak - ez nagyon dicséretes -, de a cukortartalmuk ettől függetlenül nagyon magas! 
 


Hozzávalók (kb. 28 darabhoz):

  • 150g nagyszemű zabpehely,
  • 100g puha vaj,
  • 40g barna cukor,
  • 1 evőkanál méz,
  • 2 evőkanál tej,
  • 40g finomliszt,
  • fél csomag sütőpor,
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés:
Egy nagy tálban összemérem a hozzávalókat, majd összegyúrom. Pici darabokat tépegetek belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsire teszek és kilapogatok.
150-160 fokra előremelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütöm őket!


Alap muffin recept

Ezt a receptet kedved szerint turbózhatod gyümölcsökkel, étcsokoládé darabokkal, olajos magvakkal vagy más fűszerekkel 

Ha a sütési idő alatt valamilyen krémet is összeügyeskedsz, nyomózsák segítségével mutatós cupcake-ké tudod varázsolni őket! 

Kalóriabarát verzióként készítve és/ vagy cukorbetegség, inzulin rezisztencia miatt tartott diéta esetén nyírfacukorral (xilit) vagy eritrittel váltsd ki a cukrot és a mézet!)
 



 

Hozzávalók (12 darabhoz): 

  • 12,5 dkg teljeskiőrlésű liszt,
  • 12,5 dkg finomliszt,
  • fél csomag sütőpor,
  • 8 dkg barnacukor,
  • 1 evőkanál méz,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 tojás,
  • 1 dl olaj,
  • 1 dl tej,
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja,
  • fahéj és gyömbér ízlés szerint 


Elkészítés: 
Előveszek 2 keverőtálat. Az egyikben a száraz hozzávalókat (liszt, sütőpor, citrom/ narancshéj, fűszerek), a másikban pedig a folyékonyabb hozzávalókat (tojás, cukor, vaníliás cukor, méz, tej, olaj) keverem össze. 
Ezután a lisztes keveréket szép fokozatosan, hozzáadom a folyékonyabb masszámhoz, amennyire tudom, homogénre keverem. 

A muffinformákat papírkapszlival kibélelem, majd a kis mélyedéseket megtöltöm a tésztával.
Ha van otthon olajos mag, csokoládé, gyümölcs, aprítsuk/ vágjuk apróra és nyomjuk bele a tésztába. Tetejét meghinthetem zabpehellyel, vagy más gabonapehellyel, müzlivel, ettől szép mutatósak lesznek. 

Tepsimet a 180 fokra előremelegített sütőbe teszem és kb. 35-40 perc alatt (érdemes tűpróbát csinálni!) 'alul-fölül sütés' módban a muffinkákat megsütöm. 

Jó étvágyat hozzá!

 

Nagy Nóra Zsófia
dietetikus
Táplálkozz okosan

 

Partnereink