Jelenlegi hely

Mesélj, mi volt ma a suliban? 25 beszélgetésindító ötlet

Hogyan tudhatjuk meg a gyerektől, hogy mi történt aznap a suliban, oviban és éppen hogy érzi magát az iskolai, baráti közösségében? Egyszerű: kérdezzük meg! Na, de hogy tegyük fel a kérdést, hogy válaszoljon is rá?

A gye­re­kek nem min­dig túl bőbeszédűek az olyan köz­he­lyes kér­dé­sekre, mint a : Na, mi volt ma az iskolában? A válasz ilyenkor általában egy odavetett: "Semmi". Ha ennél többet akarunk megtudni a gyerekről, akkor kicsit több időt kell rászánnunk a beszélgetésre és kicsit fifikásabban kell kérdeznünk.

Összegyűjtöttünk 25, általunk már kipróbált beszélgetésindító ötletet. Nálunk beváltak, próbáld ki te is!

Előtte azonban íme néhány jó tanács, hogy a kérdések valóban hozzásegítsenek egy őszinte beszélgetés kialakításához:

1. Találj megfelelő időt és helyet a beszélgetésekre! 
Ne kutyafuttában kérdezz, amikor épp rohantok bevásárolni, vagy a tesóért az oviba, vagy épp vezetsz és úgysem tudsz figyelni. A gyerek pontosan tudja, hogy mikor figyelsz rá száz százalékosan. 

2. Kérdezd rendszeresen, de ne erőltesd a beszélgetést!
Ha úgy látod, nagyon fáradt, vagy éppen belemerült valamibe, akkor halaszd a beszélgetést későbbre. Ha viszont úgy látod, valami nyomja a lelkét, sorold hátra te az egyéb teendőidet és teremts alkalmat a beszélgetésnek.

3. Tartsd tiszteletben a válaszait! 
Nem baj, ha valamire épp nem akar válaszolni, vagy nem úgy válaszol, ahogy te sejtetted volna. Soha ne érzékeltesd vele, hogy bármilyen elvárásod is lenne a beszélgetésben. A nem tudom is lehet egy válasz, gondolj csak a saját problémáidra. 

4. Mindig hallgasd végig!
Hallgatni nem mindig könnyű. Szülőként pláne. Viszont ha szeretnéd, hogy őszinte beszélgetőtárssá válljon a gyermeked, meg kell tanulnod végighallgatni, értően befogadni, amit mond. Soha ne ítélkezz, ne vágj a szavába.

5. Legyél te is mindig őszinte!
Csak azt várhatod el, amit te magad is adni tudsz. Igaz ez a gyerekkel való kommunikációra is. Mindig mondd el őszintén a válaszod, ha visszakérdez, vagy kíváncsi a te véleményedre egy-egy kérdésnél.

6. Ne vallasd! Beszélgess!
Fontos, hogy a beszélgetés során ne kezeld a gyereket haverként. Viszont ne is prédikálj, ne tarts kiselőadást a szülői szószékből. A beszélgetés lényege a párbeszéd. Ne feledd, a gyerek ugyanolyan egyenrangú beszélgetőtárs, mint bárki más.

 

1. Mit vártál legjobban az iskolából/óvodából?2. Mi volt a legjobb élményed ma? Kedvenc kérdésem mindíg bejön :-)3. Mi az, amit nagyon nem szeretsz a suliban/oviban? És mit szeretsz benne legjobban? 4. Ki a legjobb barátod? Miért pont ő?5. Szerinted milyen az igazi barát, és miből derül ki, hogy valaki az, vagy nem az? 6. Szoktad magad hasonlítgatni a barátaidhoz?7. Van olyan tulajdonságod, amin szeretnél változtatni? És miért szeretnéd azt megváltoztatni?8. Szerinted ki az okos ember, és ő mit csinál?9. Te mivel szeretnél foglalkozni, ha felnősz, és ahhoz szerinted miben kell jónak lenned?10. Ha lenne egy szemüveged, ami láthatatlanná tesz, milyen helyzetekben vennéd fel és miért?11. Szerinted a felnőttek (tanárok/óvónénik/szüleid) igazságosak veled?12. Van olyan ember, akiben megbízol? Akinek mindent el mersz mondani?13. Ha egy dolgot meg tudnál változtatni az életedben /a családunkban, mi lenne az? 14. Szerinted fontos, hogy mindig megmondjuk a véleményünket? 15. Ha a véleményeddel megbántanád a barátodat/szüleidet, akkor is megmondanád nekik őszintén? 16. Mi volt a leg­fur­csább dolog, amit az isko­lá­ban hallottál?17. Kivel ját­sza­nál a legszívesebben, aki­vel eddig még soha­sem ját­szot­tál? Miért?18. Mi volt a legfurább dolog, amit eddig az interneten láttál?19. Volt-e már olyan, amitől megijedtél az interneten?20. Volt már olyan, amikor azt mondták, hogy hazudtál, pedig te igazat mondtál? Meséld el mit éreztél akkor?21. Te milyennek látod magad? Milyen jó tulajdonságaid vannak és milyen tulajdonságaidat nem szereted magadon?22. Mi volt a legvicesebb/legjobb/legrosszabb a mai napban?23. Szerinted helyes dolgozat közben takarni a saját dogádat, hogy ne lássa a szomszédod? Te szoktál neki segíteni?24. Van olyan dolog, amit senkinek nem mertél eddig elmondani?25. Ha lenne egy varázspálcád, mit varázsolnál át és mire? Miért?

Szeretetteljes, őszinte beszélgetőperceket kívánunk Nektek!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

VI. MESTERECSET PÁLYÁZAT

Pályázat típusa: gyerek-és diákpályázatKorosztály: 5-18 évesekBeküldési határidő: 2020. november 8.
Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin: A csodapatika

Lázár Ervin meséje tükröt tart elénk, hiszen a történetben szereplő patikában nem "gyógyszereket" lehet kapni. Te bemennél ide?
Az utolsó út

Az utolsó út

Szívhez szóló történet egy taxisofőrről és az utolsó útjára induló utasáról.
5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

5+1 tipp, amit megtehetsz a lelki egészségedért - Szakértői tanácsok a Lelki Egészség Világnapján

Szinte a csapból is az folyik, hogy az egészségünk érdekében mozogjunk rendszeresen és figyeljünk oda a helyes táplálkozására, de arról jóval kevesebb szó esik, hogy miként őrizhető meg a mentális jóllétünk, pedig ez manapság, amikor a járványhelyzet miatt még bizonytalanabbá váltak a hétköznapok, a korábbiaknál is fontosabb. Október 10., vagyis a lelki egészség világnapja alkalmából dr. Koppány Szilveszter, az Unilever Orvos Tanácsadója összegyűjtött 5+1 tippet, melyek segítségével könnyebben őrizhetjük meg lelki egyensúlyunkat.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére