Jelenlegi hely

Gyors és könnyű örömszerzés – Gyerekeink és a drog

Dr. Zacher Gábor toxikológus előadásán beszélt a jelenlegi droghelyzetről, a szerek hatásáról, a beszerzési módokról, a spangli örömeiről, a kortárs csoport erejéről és arról, hogy mit tehetnek a szülők. 

A patináns belvárosi iskolaközpont hatalmas díszterme teljesen megtelt érdeklődő szülőkkel, akik a látványos, szórakoztató és időnként sokkoló előadás után sok tanulsággal és fontos tudnivalókkal távoztak. Ha egy középosztálybeli szülő azt gondolja, hogy az ő jól nevelt, gondosan kiválasztott iskolába járó, rendes barátokkal rendelkező csemetéje nem találkozik droggal, súlyosan téved.

Drog helyzet

Az átlagos magyar felnőtt a kábítószerről a kizárólag a médiából tájékozódik. Így csak egy szűk réteghez jut el a hiteles információ, a széles közönséghez sajnos nem.  A szülők többsége laikus ebben a kérdésben, mert fiatalkorukban nem voltak érintettek, nem találkoztak a kábítószerrel. "Bezzeg az én időmben…" – mondják sokan, de abban az időben nem volt nehéz nemet mondani, mert nem volt mire igent mondani. A gyerekeket viszont érdekli, mert nekik ez a természetes, ők ebben szocializálódnak. Nem feltétlenül azért, mert használják, hanem mert a környezetükben hallanak róla, beszédtéma a társaik között.

Magyarországon a rendszerváltással jelent meg a kábítószer, óriási üzlet ez, azonban az ún. designer drogok a megjelenése óta újabb társadalmi csoportokat is képes volt beszippantani. A hazai szerhasználat a vonatkozó európai lista utolsó harmadában található, de az ESPAD felmérés szerint (a tizenéves korosztály szokásairól készítik az EU-ban) a magyar fiatalok 40%-a kipróbál valamilyen szert, mielőtt betölti a 18. évet.

A szakember kiemelte, hogy a jelenlegi drogpiacra leginkább a bizonytalanság a jellemző. Az utóbbi 3 évben 267 darab új kábítószert azonosítottak a hatóságok. Ezeket a szereket magasan kvalifikált és jól fizetett vegyészek állítják elő Kínában és az "újkori selyemúton" 3 hét alatt eljut a legújabb designer drog Európába.

"Soha nem lesz az ország drogmentes övezet, de az a célunk, hogy minél kevesebben nyúljanak szerekhez. Az egyes szereket nem fontos pontosan ismernünk, annyi tárgyi tudás kell hozzá, hogy kommunikáljunk a gyerekkel erről." – fogalmazott.

Ma már nem nehéz hozzájutni a droghoz, beszerezhető a klubokban, dílereknél, internetről rendelve is. Több magyar nyelvű weboldalon is könnyen rendelhetünk szert a név és a cím beírásával, akár néhány száz forintos áron.

A legelterjedtebb a füves cigi, herbál vagy "biofű", de ez se nem bio, se nem fű. Ennek hatóanyaga többek között egy szintetikus cannabinoid, aminek a kémiai képletét megváltoztatják, ha már felkerült a hatóságok droglistájára. Az összetétele nem, de a hatásai ismertek: rákkeltő, károsítja az immunrendszert, az idegrendszert, tudatmódosító, tanulási nehézségeket, függést okoz. A szülők és az iskola felelőssége, hogy időben - 12-13 éves kor előtt – bemutassák az egyes anyagokat, hatásukat, életre szóló káros következményeiket.

Könnyű örömök

A kereslet tartja fenn ezt a prosperáló piacot. De miért drogozunk? "A rendszer működik, amíg a világunk a gyors és könnyű örömszerzésről szól." Ezt a toxikológus egy példával mutatta be:

"Ha valaki elszív egy spanglit, jó kedve lesz, ellazul, megkönnyebbül. Házhoz viszik a cuccot, egy ezresbe kerül, a második slukk után ott a hatóanyag a központi idegrendszerben. Ha vasárnapi ebédet főzöl a családodnak, előtte megtervezed, bevásárolsz, elkészíted, tálalsz, utána mosogatsz, ami összesen legalább 3-4 munkaóra. Utána jó érzéssel tölt el, hogy ott ülnek jóllakottan az asztalnál, és azt mondják: "Anya marha jót főztél!"

A fővárosi értelmiség kb. 30 %-a használ különböző szintetikus drogokat a hétvégi "gőzkieresztés” céljából, hétfőtől péntekig a lelkük a vállalaté, pénteken és szombaton este a buliban próbálják élvezni az életet.

A sport, mozgás, művészetek, olvasás, zene egyike sem könnyen megszerezhető örömszerzési forrás. Ha megtanítjuk a gyereket ezekre a nehezebben megszerezhető "élvezetekre", ha megismerhetik a valódi emberi kapcsolatokat és élményeket, amelyek versenyezhetnek egy spanglival, akkor van remény.

Beszélgess a gyerekeddel!

Meg tudjuk tanítani a gyerekünknek, hogy tudjon nemet mondani? A buliban nem lesz ott a szülő, amikor megkínálják, akkor mit válaszol majd? Pakoltunk a gyerek puttonyába értékrendet, keretrendszert, jövőképet és példaképet? Ha megtanítjuk, akkor merni fog szombat éjszaka jó döntést hozni, nyugodtan elengedhetjük a buliba.

De hogyan kommunikáljunk jól a gyerekeinkkel? Fontos, hogy egyenrangú félként beszélgessünk (ne beszéljünk) a gyerekkel, nem kell számon kérni és megmondani a tutit, hanem meghallgatni, elmesélni, magunkból adni. A szer megváltoztat. Ha beveszem, akkor már nem vagyok ura magamnak. Ezért kell tudni nemet mondani!

A bölcsesség szerint a gyerekek "azt fogják csinálni, amit látnak, nem azt, amit mondanak nekik", vagyis a szociális minta meghatározó. Az is kérdés, hogy mi tudunk nemet mondani? Ha én sem tudok várni, akkor hogyan várhatom el ezt tőle? Pl. ha az asztalnál a híreket böngészem, és alig várom, hogy rágyújtsak.

A drogprevenció alapja a gyerekkel töltött minőségi idő. Nincs a családnál fontosabb, kell egy olyan biztonságos közeg, ahol a gyereknek megkérdezik a véleményét, arról hogy mit főzzünk a hétvégén vagy hova menjünk nyaralni, ahol mindig számíthat a szülő támogatására, segítségére, ahol szeretettel elfogadják.

Tini korban a kortárs csoport a minta, a barátoknak nagy a befolyása. Ha a gyerek fontosnak, értékesnek tartja magát, nem fog drogokhoz nyúlni, amivel kockáztatja az egészségét, a személyiségét, a kapcsolatait, még a baráti kör sem tudja rávenni a droghasználatra.  

"A legtöbb gyerek nem úgy  megy el a buliba, hogy drogozni fog. Nem a buli előtt kell megpakolni a kis puttonyát, hanem az előtte levő tíz-tizenhat évben. Ezt hívják nevelésnek."

Halász Kinga, Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére