Jelenlegi hely

Hogyan éljünk együtt az egyetemista gyerekkel?

Magyarországon is egyre elterjedtebb a „mamahotel” jelensége, amikor egyetemisták, fiatal felnőttek akár húszas éveik közepéig, vagy még tovább otthon élnek. Ilyenkor átalakul a családi élet. Öt tanács, hogy miként csináljuk jól.

1. Tiszta lappal kezdjünk

Nem egyszerűen arról van szó, hogy a gyermek középiskolásból egyetemista lesz, valójában egy felnőtt ember lakik majd velünk. Természetesen ez nem egyik napról a másikra történik, de szülőként nem mindig könnyű elfogadni, hogy a gyerek felnőtt. Érdemes ilyenkor leülni, és megbeszélni, kinek mi fontos, mik legyenek az együttélés új szabályai, így csökkenthetjük a félreértés és a feszültségek kockázatát.

2. Ne találgassunk, beszélgessünk

Nem kell arra várni, hogy a gyerek majd kitalálja, mit kellene tennie, vagy hogy „majd kialakul a dolog”, mert nem fogja és nem fog. Ehelyett öntsünk tiszta vizet a pohárba, és alakítsuk ki a közös szabályokat. Akár írjunk listát arról, kinek mi a dolga, miért felel.

3. Ne áltassuk magunkat az egyenlőséggel

A „mindenki ugyanúgy kiveszi a részét a háztartásból” önámítás, ami persze nem jelenti azt, hogy bizonyos részterületeket ne lehetne az immáron felnőtt gyerekre bízni. Az nyilván alap, hogy a saját dolgait maga intézze (ágyneműcsere, mosogatás, takarítás, stb.), és emellett rábízhatunk a kutyasétáltatástól kezdve egy-egy egyszerűbb étel elkészítéséig több feladatot is.

4. Tiszteljük egymást

Ez persze egyébként is fontos, de a fiatal felnőttek esetében el kell fogadnunk, hogy a saját életüket élik – csak éppen otthon lakva. Tehát ha elalszik, kihagy egy előadást az egyetemen, vagy elfelejti a dolgozat beadási határidejét, az az ő problémája, és hacsak nem kér segítséget, hagyjuk, hogy ő is oldja meg. A tisztelet (például a közös családi eseményeké, vacsoráké) az ő részéről is elvárható, legalább egy udvarias jelzés erejéig, ha nem akar vagy nem tud rajtuk részt venni.

A tiszteletnek része, hogy legalább egy üzenet erejéig jelezze, ha nem jön haza este. Megmagyarázni nem kell, csak szóljon. Ja, és amikor hazajön (mondjuk hajnali 4-kor), akkor lehetőleg ne csapjon zajt, mert lehet, hogy a szülők 6-kor kelnek…

5. Legyünk ott neki

Legyen akármilyen felnőtt és egyetemista, azért még szüksége van ránk, és nekünk is arra, hogy meghallgathassuk a panaszait, elmesélhesse nekünk a kudarcait, a szerelmi csalódásokat és persze az örömöket is. No és legyen valaki, aki adott esetben az éjszaka kellős közepén is rohan és segít. Végül is ezért vannak a szülők…

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére