Jelenlegi hely

A Golgotával teljes lett a Trilógia, végre magyar tulajdonban

Örömteli hír a művészetkedvelőknek és büszkeség Debrecennek, hogy az állam megvásárolta Munkácsy Mihály Golgota című festményét. Hosszas, kalandos élete volt a festményeknek, melyeket alkotójuk nem látott együtt.

Sokan vártuk már a Golgota véglegesen magyar tulajdonba válását, melyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentett be a budapesti sajtótájékoztatón Papp László, Debrecen polgármestere és Kósa Lajos, Debrecen országgyűlési képviselője társaságában- adta hírűl az MTI. A festményt 3 milliárd forintért vették meg Pákh Imrétől. A Golgota értékét korábban ugyanerre az összegre, 3 milliárd forintra becsülték. Hosszas taktikus alkudozás előzte meg a vásárlás véglegesítését, melyen bevált a korábbi tulajdonos, Pákh Imre taktikája, azaz a Magyar Állam a tervezettnél magasabb áron, 9 millió dollárért vette meg a festményt.

Munkácsy Mihály: Golgota

 A Golgota magyar állam általi megvásárlási kísérlete évtizedes történet: a 2010-es években az állam 6 millió dollárt (1,6 milliárd forintot) ajánlott a képért, de Pákh 9 millió dollárnál kevesebbért nem volt hajlandó eladni. A kormány védetté is nyilvánította a Golgotát, hogy ne lehessen kivinni az országból, és Pákhnak nyomott áron kelljen eladnia, de a Kúria hatályon kívül helyezte a döntést. A hatályon kívül helyezésig a festmény a debreceni Déri Múzeumban lepellel letakarva állt. A Krisztus-trilógia másik két darabja ugyanebben a teremben látható, de ezek már köztulajdonban vannak. Az Ecce homo című kép mindig is a magyar államé volt, a Krisztus Pilátus előtt-et viszont 2015-ben vásárolta meg a Magyar Nemzeti Bank 5,7 millió dollárért (vagyis körülbelül 1,6 milliárd forintért). Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatójának közreműködésével.

Alkotójuk, Munkácsy Mihály sohasem látta együtt a három, mozgalmas múlttal rendelkező, azóta ikonikussá vált festményeit.

Munkácsy Mihály 1989 körül 

A három kép születése

A trilógia elsőként megfestett darabját, Krisztus Pilátus előtt (olaj, vászon, 417×636 cm) 1881-es befejezését követően,  egy év múlva, 1882-ben állították ki először Magyarországon, a budapesti Műcsarnok nagytermében. A kép 2015-ig a kanadai Art Gallery of Hamilton tulajdona volt, azonban hosszas tárgyalások után végül a magyar állam megvásárolta.

Munkácsy 1884 tavaszán fejezte be a Golgota című művét, ezt a képét a Skóciából visszaérkezett Krisztus Pilátus előtt című munkájával együtt, a húsvéti időszakban, április 25-én, pénteken állították ki először együtt. Sedelmeyer műkereskedő párizsi palotájában a külön erre a célra létrehozott pavilonban a két képet egymással szemben helyezték el. A bemutató hatalmas sikert aratott, Maupassant Szépfiú című regényében Markovits Károly néven örökítette meg Munkácsyt.

Az első két kép ezután folyamatosan utazott előbb Európában, majd Amerikába került. Munkácsy műkereskedőjének köszönhetően az amerikai multimilliomos kereskedő és reklámszakember, John Wanamaker vásárolta meg a Golgotát és a Krisztus Pilátus előtt festményeket. Először saját házában, majd philadelphiai áruházában állította ki.

A sorozat utolsó darabja az Ecce Homo, amely 1896-ban készült el (olaj, vászon, 403×650 cm), a debreceni Déri Múzeum tulajdona. A festményt alkotója még elkészülésének évében bemutatta Budapesten, a millenniumi ünnepségeken, ahol az Andrássy út végén felállított pavilonban került kiállításra.

A három festményt először együtt csak 1995-ben nyílt először lehetősége a magyar közönségnek megtekinteni.

A Trilógia mindhárom darabja együtt látható a Déri Múzeumban (Debrecen)


A nagy találkozás

A Krisztus Pilátus előtt című kép restaurálást követően a debreceni Déri Múzeumban kiállították a teljes trilógiát. Majd 2010-ben a múzeum felújítása miatt a képek körbeutazták az országot: előbb Pécsen, majd a budapesti Magyar Nemzeti Galériában mutatták be a képeket; egy év múlva ismét visszakerültek Debrecenbe. Ezt követően a trilógia egysége megbomlott, a Krisztus Pilátus előtt című képet 2014-ben vissza kellett szállítani Kanadába a kép tulajdonosához a bérleti szerződés lejárta miatt. Azonban a magyar állam vásárlási szándékának 2015-ben történt bejelentése után lehetőség nyílt arra, hogy a három festmény újra együtt lehessen. Még ebben az évben megnyitották a debreceni Déri Múzeum Munkácsy termét a látogatók előtt. A magántulajdonban lévő harmadik darabját, a Golgotát a tulajdonos Pákh Imre kölcsönadta a múzeumnak.

 

ADL - Debrecenimami

Forrás: Wikipedia; MTI

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére