Jelenlegi hely

Járványhelyzet és a psziché

A koronavírus okozta módosult élethelyzet mindannyiunk számára nehéz. Annak, akinek valamilyen szorongásos problémája van, komoly kihívást jelent ez az időszak.

Érdekel a téma? Olvasd el Dr. Simon-Fiala Ágnes orvos, homeopátiás orvos, pszichoterápiás tanácsadóval készült interjút.

Ha regisztrálsz ingyenes előadásunkra, további izgalmas témákról informálódhatsz, például a gyerekek és kiskamaszok érzelmi kibillenéséről.

HVM*: Ha rögtön a beszélgetésünk elején össze kellene foglalni, hogy melyek azok a lelki problémák, tünetek, amelyekkel a jelenlegi vészterhes időkben számolni lehet és amelyektől nem szabad megijedni, akkor melyeket említenéd?

SFÁ**: Ez egy érzékeny időszak, mert most még a stabilabb emberek is könnyen ki tudnak billenni egyensúlyukból, az egyre korlátozóbb környezet miatt. A legfőbb jelenség talán az információ fura eloszlása és ahogyan kapjuk ezeket. A normál üzemmódunkban is iszonyú mennyiségű információ ömlik ránk, melyet az agy nem tud feldolgozni és különféle módokon védekezik ellene. Az, hogy most ezeket az információkat konkrétan egy bizonyos témával kapcsolatban kapjuk, amelynek szorongást keltő hatása van, nagyon erőteljes jelenségeket hoz létre. Emellett sok csatorna és bejövő információ mennyisége és minősége is leszűkül. Gondolok itt pl. a személyes kapcsolatokra. Túl sok a virtuális kapcsolat, nagyon kevés a személyes kontaktus. Ha nincs meg valakiben a magabiztos én-mag, egy belső stabilabb én-rész, akkor bizony komoly hullámzásokon, lelki hullámzásokon mehet keresztül, hiszen minden hullámzik körülötte és valljuk be, a
bizonytalanságban tartás, mindenkit felborít.

HVM: Tehát mondjuk egy szorongás, egy depresszió, hogy ha korábban nem tudott előtörni például, a jelenlegi, nehezített pszichés körülmények miatt felszínre is törhet?

SFÁ: Igen, egy enyhe szorongásból lehet egy generalizált szorongás vagy egy enyhe depresszióból lehet egy mélyebb depresszió, akár olyan is, ami önveszélyessé teheti az embert. Esetleg olyan életmódot kezd el folytatni, amit azelőtt nem. Mondjuk például, ahhoz, hogy jobban érezze magát és ne érezze magát teljesen elmagányosodva, érzelmileg kivonul a történetből, például elkezd alkoholizálni. Ez már egy önveszélyes dolog, főleg, hogyha ezt nagyban űzi valaki.

HVM: Sokakat érint a pánikbetegség valamilyen formája, sokan szednek például nyugtatókat. Ilyen körülmények között a pánikbetegség tünetei milyen irányba mehetnek el? Ha valaki ilyet tapasztal magán, akkor az első ijedtség után mit tehet magáért?

SFÁ: Pánikbetegség esetében inkább egy lelki értelemben vett nagyon komoly diszkomfort érzésről beszélhetünk, amely halálfélelemmel és testi tünetekkel is járhat. Akkor, amikor ilyet tapasztal valaki ebben a karantén-helyzetben, ami egyébként súlyosbíthatja a tüneteket, azt gondolom, érdemesebb pszichiáter segítségét kérni.

HVM: Milyen viselkedési formák azok, amelyek szembetűnőek most a változás tekintetében, és mire lehet számítani?

SFÁ: Amit én látok egyéni és társadalmi szinten is, az a regresszióba süllyedés. Ezalatt azt értem, hogy akkor, amikor valami bizonytalanságot keltő körülmény van jelen valaki életében, az egy állandó félelmet, szorongást kelthet benne. A jelenlegi helyzetben ráadásul a testi épségébe, a sérülhetetlenségébe vetett bizalom borul meg, hiszen ez a vírus a halállal való szembenézést is elhozta az embernek. Ennek a kétségbeesésnek kiszámítható hatása, letolja az embert gyermeki minőségbe, tulajdonképpen regresszióba.

HVM: Mit lehet tenni? Hogyan tudunk segíteni önmagunknak?

SFÁ: Ennek az időszaknak és lelki állapotnak a legfőbb homeopátiás szere az ARSENICUM ALBUM alapanyagból készült szer, ami lelki szinten a halálfélelemmel, a szorongással, a jövőkép hiányával függ össze. Ez egy komoly múlttal rendelkező járványszer, annak idején a nagy járványokban (főleg a kolerajárványokban) segített. Testi tünetei között megtaláljuk a gyengeséget, légzőszervi tünetek közül a nehézlégzést, a köhögést, illetve émelygést, hasmenést is. Az állapot, amiben a járványban tévelygő ember van nagy-nagy félelmeivel és a kiszámíthatatlansággal, a kiszolgáltatottság érzésével, az egy Arsenicum album állapot.

Különböző homopátiás szerekkel segíthető még a szervezet a pszichés megküzdésben, viszont nagyon személyiség és tünetegyüttes függő, mikor melyik szert használhatjuk.
Például az a pánikbeteg, aki lebénul és nyirkos bőrrel, belső remegéssel küzd és teljesen le van fagyva, semmit nem tud csinálni és halálfélelmet él át, annak érdemes GELSEMIUM SEMPERVIRENS​ alapanyagból készült szert adni. Akinél
nagyon erősek a kardiovaszkuláris (pl szívdobogás) tünetek, és halálfélelme van, de úgy érzi magát mintha infarktusa lenne, annak például ACONITUM NAPELLUSalapanyagból készült homeopátiás gyógyszert érdemes adni. 


*HVM: Háver-Varga Marianna
**SFÁ: Dr. Simon-Fiala Ágnes

Forrás: homeopatia.info.hu

Kíváncsi vagy, hogy mi is az a viselkedészavar? Hogyan különbözetesük meg a tüneteket, mikor forduljunk orvoshoz? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is választ ad Simon-Fiala doktornő, november 28-án szombaton 15:00-16:00 között tartandó ingyenes előadásán.

 

Szponzorált tartalom:

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Családi pótlék utalása 2021-ben - itt vannak a pontos dátumok és az összegek

Mely napokon kapjuk kézhez a családi pótlékot? A hivatalos folyósítási dátumok és a családi pótlék összege 2021-ben.
Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

Mindenki hazudik – Tényleg az vagy, amire klikkelsz?

A „Mindenki hazudik” című könyv szerzője szerint a Google-kereséseink sokkal reálisabb képet mutatnak rólunk, mint például a közösségi oldalakon megjelent posztjaink, hiszen itt olyan dolgokat is megvallunk, amiket különben sehol, senkinek máshol. Tudtad, hogy az algoritmusok jobban ismernek téged, mint te magadat?                                 
3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

3 módszer, amivel kordában tarthatod a szülői szorongást

Jó, kimondom: kifejezetten szorongó alkat vagyok. Ha éppen nincs semmi különösebb, amin lehet aggódni, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy pár órán belül találok valamit, amin a családommal együtt tudunk forgolódni. Mióta gyerekeim vannak, bevallom őszintén, nincs is túl nehéz dolgom. Anyaként mi mást is lehet csinálni, mint lépten-nyomon valami miatt aggódni? :)
Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Indul a 2021-es lakásfelújítási támogatás programja. Bele mersz vágni?

Újdonság az államilag támogatot lakásfelújítás, nem csoda, ha rengeteg a kérdés. Körbejártuk a témát, ki, hogyan és mikor jogosult az igénylésre. Elő a számológépet, laptopot, papírt, és indulhat a tervezgetés!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére