Jelenlegi hely

Lázas baba diétája

A láz mindig valamilyen betegség tüneteként jelentkezik.

Lázról akkor beszélünk, ha a végbélben mért hőmérséklet 38,5 C, vagy afölött van. Ha a csecsemő hőmérséklete a 39 C-ot is eléri, vagy meghaladja, magas lázas állapotról beszélünk.

Fontos, hogy csecsemőknél, kisgyerekeknél a magas lázat csillapítsuk, ugyanis a magas lázas állapot görcsöt okozhat. Idejében elkezdett folyadékpótlás és lázcsillapítás általában ezt elkerülhetővé teszi.

Az anyatejjel táplált csecsemőt gyakrabban kell mellre helyezni, illetve szoptatások között teával, babavízzel, limonádéval is meg lehet kínálni. Jó hatású a csipkebogyó, menta- és csecsemőtea. A teát decinként egy kevés cukorral, pár csepp citromlével, esetenként parányi sóval ízesítjük. Magas láz esetén bő folyadékbevitelről kell gondoskodni (akár 10 percenként kis mennyiséget egyszerre).

A lázas állapot rendszerint étvágytalansággal jár. Ha ilyenkor erőltetjük az evést, akkor a kis beteg elkezd hányni, vagy hasmenése lesz. Alapelv, hogy láz esetén minimálisra kell csökkenteni a táplálékfelvételt, különösen a nehezen emészthető zsiradékokat. Ugyanakkor emelni kell a szénhidrátok mennyiségét, bő folyadékbevitellel egybekötve. A folyadékpótlás lehet változatos nagyobb csecsemő , kisgyerek esetében, ha gyümölcsből kisajtolt lével, almakrémlevessel, zöldséglevessel, húsos sárgarépa turmixszal kínáljuk az első étvágytalan napokon.

Ha a csecsemő szopik, azt feltétlenül fenn kell tartani egészen a gyógyulásig. Ha az elválasztás már megtörtént, akkor az elválasztási tápszert kell adni neki. Semmiképp sem szabad beteg babának új ételeket bevezetni, vele új ízeket kóstoltatni. Ha nagyon nem akar enni, kapjon csak tápszert.

Ahogy a láz elmúlik, úgy lehet emelni a az ételek tápértékét. Fehérjékben és vitaminokban gazdag ételekkel elősegíthetjük a mielőbbi gyógyulást.

 

Forrás: Dervics Józsefné: Csecsemők szakácskönyve

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére