Jelenlegi hely

Anya vagy... és NŐ!

Anya vagy, ami minden percedet kitölti? Dolgozol, háztartást vezetsz, szervezel, helyettük is gondolkodsz? Mindig rohansz, észben tartasz időbeosztást, edzést, osztálypénzt?

Sokszor furdal a lelkiismeret, és időnként úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok?

Minden segítséget meg kell köszönnöd, hálásnak lenned, ha nem egyedül végzel 4 ember munkájával. Mert segítség a férj, a nagyszülő.

Az, hogy te győzöd erővel, a világ legtermészetesebb dolga.

Hiszen te akartad, te választottad, nem?

Imádod őket, élni sem tudnál nélkülük, közben egy kicsit elveszted önmagad. Anya vagy. Mindig a második, harmadik, negyedik gondolat. Ez nem döntés, ez jött magától. De mikor ért véget a korábbi életed? Hol volt az átmenet a felelőtlenség, és az anyaság között?

Ismerős, ugye?

Néha tükörbe nézel, és változnál. Néha jó lenne felvenni azt a régi ruhát, vagy valami igazán csinosat. Vagy csak eltüntetni azt a fránya úszógumit, ami a derekad körül szépen lassan ott maradt, mióta a gyerekeid megszülettek...

A neten bombáznak a jobbnál jobb ötletekkel, a csodadiétákkal, mind ígér sokat, és gyorsan...Jó lenne hinni benne! Kifizeted, és kész, nálad a kulcs, nem kell tenned érte semmit.

A szomszéd és a munkatársad is pontosan tudja, mi a tuti módszer.

És, hogy nyugodtan csalhatsz is, vagy csak ezt edd, de minden nap...

Rosszabb esetben kínálgatnak, hiába a szép elhatározás: "ennyi belefér, ettől nem fogsz elhízni, majd holnap fogyózol, ma ünnep van, ma együtt vagyunk". Nem tudod elképzelni az életed a reggeli ropogós kifli nélkül. Aztán rohansz, és bekapod, amit találsz az első éhségedben. Fogalmad sincs, hogy kellene másképp.

Este bújod a weboldalakat, tippeket gyűjtesz, hogy másnap reggel csak zabkását egyél, és ebédre szigorúan csirkemellet. Meg egy kis csokit, mert egy órával utána hirtelen megőrülsz az édességért. Csak két kockát….csak egy sort….csak egy-két vanilíás karikát…

Mert más is ezt eszi. Mert ez az élet.

Ezen nőttél fel, természetes számodra, hogy nyúlsz utána. Ezt adod a gyerekednek is, hiszen nekik szükségük van rá. Néha befészkeli magát a fejedbe a gondolat, hogy talán nem jó. De nincs más példád. El sem tudod képzelni, hogy csinálja, aki másként él.

Ideig-óráig talán menne. De mindig azt várnád, mikor eheted újra.

Szokások rabja vagy. Ha változtatsz is, a családodat a hagyományos elvek szerint eteted tovább. Mindig van otthon édesség, hogy legyen a gyerekeknek. Mindig van hova nyúlnod, ha elfogy a türelem.

Vannak próbálkozásaid. Fehérjediéta, mert van hozzá az a tuti shake, vagy a paleo, mert paleo sütit lehet…Hiszen megmondták.

És ő is azzal fogyott le. Hogy neked miért nem megy, azt már magad sem érted...

Pedig mindent megpróbáltál.

Ott van a család is, akik nem értenek.

A férjed nem eszi meg a céklát, a gyerek tejfehérjeérzékeny, így ő a túrót sem, a nagyobbik meg semmi zöldet. Viszont a rántott hús, meg a krumpli mindig elfogy. Változtatni kéne, mert a nagyobb lusta kamasz, csúfolják is, a gyerekek gonoszak. Férjnek magas a vérnyomása, szedi a gyógyszert, a koleszterinje se jó már, és a háta is fáj, de azzal biztosan nem megy orvoshoz. A családjában sokan meghaltak 50 körül, sosem vallaná be, hogy ezért fél. Dolgozik látástól vakulásig, néha beszéltek pár szót, hogy melyik gyereket hova vigyétek.

A csodadiétáktól mindig egy picit többet hízol vissza. A hasad sosem lesz már a régi. Csak azért veszel bikinit, mert másokon is van, és ők egy picit rosszabbul festenek benne.

Mi lehet a megoldás? Hogyan találhatod meg azt az utat, ami élhető, vállalható? Hogyan lehetsz újra energikus? Hogy tudsz úgy főzni, hogy mégis megegye a gyerek, és a férj is, aki nem túl fogékony az újításaidra?

Mert van megoldás. Van másik út.

Hiszen körülöttünk is élnek emberek más táplálkozási szokásokkal, más receptekkel. Nincs lisztes főzelék, nincs bunda a húson, mégis életben vannak.

A nyugdíjasok - látjuk turistaként az utcákon - vékonyak, és fittek. Biztosan nem csak a magasabb életszínvonal az oka. Hiszen az arcuk nekik is ráncos, és a hajuk ősz.

Talán a fittséghez köze lehet a hiányzó 30 kilónak is, amit itthon természetesnek veszünk az évek előrehaladtával. Vagy a sok sétának, kirándulásnak. Ami voltaképpen ingyen van. Rossz szokásokkal ne takarózzunk. Nem elegáns. Ha mélyen magadba nézel, a változás egyszerűbb, mint hinnéd.

Ha a sorozatok helyett fogod a családod, és sétáltok egy nagyot, mindenki jól jár. Vigyetek kis sajtot, zöldségeket, sonkát, jófajta kenyeret, sok vizet, és almát. Újra beszélgetni fogtok. A kis- és nagykamasz előbújuk a szobájából. Vegyetek fel játszós ruhát, és egy jó cipőt!  Menjetek ki a szabadba! Csodálkozzatok rá, milyen szép minden. Futkossatok, másszatok. Gyönyörű táj a mienk. Semmi akadálya, hogy együtt felfedezzétek.

Ha ismerősek ezek a gondolatok, kövesd Gyarmati Bea szakértőnk cikksorozatát, amivel kéthetente találkozhatsz oldalunkon!

Szerző: Gyarmati Bea edző, táplálkozási- és életmód tanácsadó

Web: www.changemylife.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére