Jelenlegi hely

Általános iskolai beiratkozás

Az általános iskolai beiratkozás rendjét a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 50. § (7) bekezdése, valamint a nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (1)-(4) bekezdései alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal az alábbiak szerint határozza meg.

Jelentkezéssel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze a leendő iskolások szülei számára.

  • Beiratkozási időpont

    A 2016/2017. tanévre történő általános iskolai beiratkozásra az alábbi időpontokban kerül sor:

2016. április 14.  és április 15. napja
(csütörtök,péntek)
8 és19 óra között tart.

 


  • Tankötelesség

A gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, legkésőbb az azt követő tanévben tankötelessé válik. A szülő köteles a tanköteles korba lépő (2010. augusztus 31-ig született) gyermekét a lakóhelye, ennek hiányában tartózkodási helye szerint illetékes, kötelező felvételt biztosító vagy a választott iskola első évfolyamára beíratni.

  • Szükséges papírok

A szülő az első évfolyamra történő beiratkozáskor köteles bemutatni: a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványt (a gyermek lakcímkártyáját), valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást.

  • Egyéb tudnivalók

Amennyiben a választott iskola a gyermek felvételével kapcsolatban elutasító döntést hoz, a szülő a döntés ellen jogorvoslattal élhet. A szülő az Nkt. 37.§ (2)-(3) bekezdései alapján jogszabálysértésre vagy érdeksérelemre hivatkozással nyújthat be jogorvoslati kérelmet a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül. Az eljárást megindító kérelmet a fenntartóhoz, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ által fenntartott intézmények esetében az illetékes tankerületi igazgatóhoz kell benyújtani. Amennyiben a szülő a választott iskola elutasító döntése ellen nem kíván jogorvoslattal élni, a döntés jogerőre emelkedését követő 5 napon belül köteles gyermekét beíratni a kötelező felvételt biztosító iskola első évfolyamára.

A kötelező felvételt biztosító általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik.

Az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az iskolába nem íratja be, továbbá az a szülő, aki nem biztosítja, hogy súlyos és halmozottan fogyatékos gyermeke a fejlődését biztosító nevelésben, nevelés-oktatásban vegyen részt, szabálysértést követ el.

A kötelező felvételt biztosító intézmények jegyzékét, illetve az egyes általános iskolák körzetébe tartozó utcák nevét tartalmazó Tájékoztató megtekinthető:


 

    Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
    Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

    Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

    Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
    Iratkozz fel hírlevelünkre!

    Neked ajánljuk!

    Minden gyereknek jár a mese

    Minden gyereknek jár a mese

    ...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
    Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

    Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

    Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
    Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

    Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

    Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
    Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

    Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

    Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

    Partnereink

    Ugrás az oldal tetejére