Jelenlegi hely

Átadták a felújított kamalduli remeteséget Majkon

Március 5-től új látogatóközponttal, interaktív kiállításokkal, díszkerttel várja a látogatókat a felújított majki kamalduli remeteség és Esterházy-kastély. Az itt töltött idő egyszerre nyújt lelki feltöltődést és aktív kikapcsolódást.

A Vértes erdeinek mélyén található a majki kamalduli remeteség Európa-szerte különlegességnek számító műemlékegyüttese, amelynek épületei és környezete szinte teljesen egységesen fennmaradtak. A 17 cellaházból, rendházépületből (foresteria) és az egykori templom megmaradt tornyából álló barokk épületegyüttes Oroszlány külterületén (Majkpuszta), egy tó közelében fekszik.


Fotó: nof.hu

Ahol a csend lakik

Az itáliai eredetű kamalduli rend hallgatási fogadalmat tett szerzetesei a 17. század végén, a 18. század elején éltek itt. A kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték építeni, alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki.

A némaságot fogadó fehércsuhás szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban, évente csak egyszer beszélhettek egymással. Az egymás mellett sorakozó tizenhét cellaház mindegyike saját kerttel rendelkezik.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

1782-ben II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is, a remeteség vagyonát pedig árverésre bocsátották, állami tulajdonba vették vagy széthordták. A kolostor helyén az Esterházyak alakították ki vadászkastélyukat.

A 2022-ben véget ért teljes körű felújítás után megcsodálható a remeteség eredeti barokk szerkezete és művészi kialakítása: felújították az egykor szerzetesek által lakott cellaházakat, a templomtornyot és a kerteket, valamint új, modern fogadóépületet létesítettek.

A kamalduli remeteség a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében újult meg.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Az egyes cellaházakban a szerzetesi életre jellemző terek kaptak helyet, valamint korabeli tevékenységek megidézésével a remeteség gazdálkodása és a szerzetesek mindennapi tevékenységei vált megismerhetővé. A 6. és 7. cellaházban a korhű berendezés a remeték életét idézi.


Fotó: nof.hu

A felújított templomtorony, amely a remeteközösség lelki központja volt, a felújítás után kiállítótérként és kilátópontként működik. A templom kriptájában installációk és egy hologramos kisfilm segítségével ismerheti meg a látogató a barokk lelkiség halállal kapcsolatos gondolatait.

Korábban már megvalósult a rendház – a pince, a földszint, az emelet, valamint a növényszárító padlás – teljes belső, műemléki rekonstrukciója, az egykori refektórium freskóinak restaurálása, valamint a belső díszudvar felújítása.

A konventépületben megcsodálhatjuk a refektóriumot, vagyis az ebédlőt, ahol a falakat és a mennyezetet freskók és faliképek díszítik.


Fotó: nof.hu

A termekben berendezett kiállítás bemutatja a remeteség 18. századi históriáját, a szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról. A tárlat megjeleníti azt az időszakot is, amikor az épületből a remeteség alapítását egykor támogató Esterházy-család grófi ágának vadászkastélya lett az 1860-as évektől.

A kiállításban az eredetihez igazodó történeti bútorok kaptak helyet a rendezvényekre használt terekben is, így a refektóriumban, a díszteremben, a káptalanteremben, a könyvtárszobában és a kápolnában is.


Fotó: nof.hu

Az újonnan nyílt tárlat A kert gyümölcsei és a lélek virágai címet kapta – utalva a helyreállított remeteségi és cellakertekre, valamint a klauzúra lelkiségére.

Látogatás gyerekkel

A kisebbek figyelmének fenntartására és a szórakoztatva tanításra az interaktív cellaházban érintőképernyőkön található alkalmazások és játékok szórakoztató és tanulságos megoldást kínálnak.

A telefonra letölthető Visual Guide applikáción gyerekek részére összeállított útvonal és különböző kerthez és kiállításhoz kapcsolódó feladatlapok és az ajándékboltban megvásárolható színes családi foglalkoztató füzetek is segítik az élményalapú információszerzést és a kiállítás tematikájának játékos megismerését.

A múzeumpedagógiai cellaházban különböző interaktív foglalkozások hozzák közelebb a gyerekekhez a szerzetesek mindennapjait. A kézműves cellaházkban helyet kapott egy látványmanufaktúra, ahol különböző konyhatechnológiai folyamatokkal ismerkedhet meg az ide látogatók.

Egy teljesen új, modern látogatóközpontot, valamint játszóteret és egy kis sétányt is kialakítottak. A mértani kerteket is rekonstruálták, ezekben a teraszos kertekben és az Esterházyak idején kialakított angolparkban is érdemes sétálni.


Fotó: MTI/Krizsán Csaba

A Remeteség hétfő kivételével minden nap nyitva tart.

Nyári nyitvatartás:
kedd – vasárnap:
április 1. és október 31. között: 10.00 – 18.00

Nemzeti ünnepeken nyitva tartanak.
A pénztár 1 órával a mindenkori nyitvatartási idő vége előtt zár.

További információ

Forrás: MTI, majkiremeteseg.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére