Jelenlegi hely

Káros és illegális, kötelező lesz róla a suliban beszélni

KRÉTA üzenettől a nyári táborokon át az osztályfőnöki órákig sokféle módon próbálják majd elérni a diákokat, pedagógusokat az Elf Bar káros és illegális használatával kapcsolatban. Keresik és büntetik a terjesztőket, de mit tesznek a kiskorú felhasználókkal?

KRÉTA üzenet, osztályfőnöki óra és ingyenes zöld szám az Elf Bar ellen

Gyorsan lépett a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) és elindítja a 1828-as ingyenesen hívható zöld számát, ahová várja az Elf Barral kapcsolatos lakossági bejelentéseket. Hogy a szülők, pedagógusok és a diákok is megfelelően tájékozottak legyenek az Elf Bar egészségkárosító hatásairól, a NAV és az SZTFH kérésére KRÉTA-üzenetben kaphatnak információt az érintettek, illetve a nyári táborokban is fel fogják hívni a figyelmet az Elf Bar veszélyeire. A jövő tanévben pedig minden iskola minden osztályának osztályfőnöki órán kell tájékoztatni a gyerekeket.

Illegális és elektromos

A hazai illegális piacon egyre nagyobb teret hódít egy új típusú, Elf Bar-nak nevezett eldobható elektromos cigaretta. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) szigorúan ellenőrzi a termékek illegális kereskedelmét és több akciót is szervezett az elmúlt időszakban, hogy ezt a fiatalok, a középiskolások körében egyre népszerűbb Elf Bar elnevezésű speciális dohánygyártmányt kiszűrje a feketepiacról. 

A közelmúltban, a közvéleményt is egyre többet foglalkoztató  Elf Bar, Fume, Magic Bar, Manórúd néven is ismert termék jogsértő forgalmazása  az SZTFH biztonsági egységének látókörébe is bekerült. Az Elf Bar egy többféle ízben elérhető, nikotinos vagy nikotinmentes folyadékkal előre feltöltött, akkumulátoros, eldobható, dohányzást imitáló eszköz. Korábbi cikkünkben részletesebben foglalkoztunk már ezzel az egyszerű használata, divatos kinézete és kompakt kiszerelése miatt a fiatal korosztály körében oly népszerű termékkel. Pedig azt sem tudják, mi van benne. 

Az Elf Bar a hatályos szabályozás értelmében dohánygyártmánynak számít, tehát jogszerűen csak trafikban, zárjeggyel ellátva lenne értékesíthető, ráadásul csak ízesítés nélküli változatban.

Marketplace-ről és TikTok-ról is vásárolható

Mégis egyre többször ajánlják vételre online hirdetésekben, a Facebook Marketplace-en, különböző zárt csoportokban, az Instagramon és a TikTokon is. Az értékesítők jellemzően Messengeren tartják a kapcsolatot vevőikkel.

Az áru nagy tételben leggyakrabban Szlovákiából és Budapesten a kínai piacról érkezik az eladókhoz. Mivel uniós szinten nincs kötelező szabályozás az elektronikus dohánytermékekre, ezért az engedélyekre, forgalmazásra, adóztatásra vonatkozó tagállami szabályok eltérőek. Aki Magyarországon értékesít engedély nélkül ilyen termékeket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat.

Az Elf Bar feketekereskedelmének megakadályozására a NAV ellenőrzési szakterülete próbavásárlásokkal buktatja le az illegálisan értékesítőket, helyszíni akciókban kutatják át az eladókhoz köthető ingatlanokat, foglalják le az illegális dohánytermékeket és veszik őrizetbe a kereskedőket.

Az illegális cigarettával és dohánytermékekkel üzletelő bűnbandák kínálatában a NAV egyre gyakrabban talál Elf Bart, sőt, a terméket már hamisítják is. A NAV Repülőtéri Igazgatósága mélységi ellenőrzésein is egyre többször akad fenn Elf Bart tartalmazó csomag, mivel az eladók a különböző futárszolgálatok csomagküldő szolgáltatásait is kihasználják a terítéshez.

A NAV csak az elmúlt hetekben vidéken és Budapesten összesen 30 ezer terméket foglalt le, 135 millió forint értékben, a legnagyobb fogás egy Kínában feladott 18 ezer darabos tétel volt a fővárosban. Az akciókban már 4 illegális kereskedő került őrizetbe, összesen 25 ügyet vettek nyilvántartásba, amelyek közül már 4 esetben, összesen 20 millió forintos bírságot szabott ki.

Az ízesített, rajzfilmfigurával díszített, akár magas nikotintartalmú és az egészségre súlyosan ártalmas, illegális termékek egyik legnagyobb veszélye, hogy gyakran általános iskolás gyerekeknek értékesítik.

De mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknél találnak?

Az Eduline kérdésére "hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akiknél Elf Bart találnak, illetve akik ezt szívják"  Horváth Gábor ellenőrzési szakfőigazgató azt mondta, nem a gyerekek vannak az ellenőrzések fókuszában. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy már a rendelés is bűncselekménynek számíthat, az Elf Barok értékesítése és birtoklása is illegális, és illegális áthozni a határon is.

Dr. Kulja András TikTok videóban fordul a fiatalokhoz és magyarázza el miért is kártékony az Elf Bar. Szerény parasztlogikám szerint, ha jót tenne, ezt enné az emberiség reggelire. De mégsem eszi. A videót ITT tudod megnézni.

Sem a használó, sem a felnőttek nem tudják, mit szívnak a gyerekek

Az elmúlt napokban történt széles de nem hivatalos országos közvélemény kutatásunkban szomorú tapasztalatokra tettünk szert. A fiatalok közül használóik nagy részének nincs fogalma az Elf Bar összetételéről, káros hatásairól sőt, nikotin tartalmáról sem. Sajnos a körülöttük lévő felnőtteknek, sok esetben pedagógusoknak sem. Mivel külsőségeiben nem emlékeztett a klasszikus cigarettára, azaz nem büdös, hanem inkább jó illatú, így nem azonosítják a cigarettafogyasztás negatív hatásaival a termék használatát. A tiltás miatt sokan lázadóknak érzik magukat használatával, vagy a hivatalos szerveket gyanúsítják, hogy a termék forgalmazóit jövőbeli haszon reményében üldözik. 

ADL - Debrecenimami

Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Minden, amit tudnod kell a szétnyílt hasizomról

Ez a probléma férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat, sőt csecsemőknél is kialakulhat, mégis legtöbbször a várandóssággal kapcsolatban találkozunk vele. A terhes kismamák esetén általában már a második trimeszterben elindul a hasfal „szétnyílása”. Kezelésével kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények. A magánklinikák gyakran műtétet javasolnak, de nem biztos, hogy minden esetben indokolt – hívta fel a figyelmet Karóczi Csilla a Sherlock Rehab gyógytornásza, manuálterapeutája.
Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére