Jelenlegi hely

Menza és a tízórai, avagy mit esznek a suliban a gyerekek

Szülőként és pedagógusként is fontos számomra, hogy mit esznek a gyerekek az iskolában. Mostában sokat lehet erről is olvasni, hiszen mindenkit érdekel a téma.

Mindegy hogyan hívjuk, nagyon fontos lenne, hogy gyermekeink egészségesen étkezzenek. Gondoljunk csak abba bele, hogy mi gyermekkorunkban mit ettünk, és mit esznek most a gyerekeink. Úgy emlékszem, a menza majdnem olyan volt régen, mint most. A különbség talán annyi, hogy a szüleink úgy voltak vele, ha éhes vagy fiam, megeszed… Otthon pedig nem volt édesség, desszert, üdítő. Anyukám főzött valami egyszerű vacsorát aztán viszont látásra. Édesség, nassolni való sem volt mindennap.  Nyilván abban az időben nem volt ilyen óriási kínálat a boltokban. Viszont nem szedtünk vitaminokat, és nem ettünk télen paradicsomot, paprikát, mégsem voltunk betegek sosem. 

A világ azonban megváltozott. Az élelmiszer üzletek polcai roskadoznak a finomabbnál finomabb, ízesebbnél ízesebb termékek alatt. Megszoktuk, hogy nem különleges csemege az édesség, hogy üdítőt bármikor ihatunk. A gyerekek ebben nőnek fel, igényük is lesz ezekre, az egyébként nem az egészségüket szolgáló élelmiszerekre: reggelire édes, cukros péksüti, egy ugyancsak cukros üdítővel leöblítve; ebédre a „fúj, fúj” menza kaja, de majdcsak kibírja valahogy uzsiig, mert úgyis csomagolunk még egy kis kekszet vagy más nyalánkságot, amit szintén a cukros üditővel fog leöblíteni. Jó ez így?!

Foto: Pixabay

Az ebédre kapott étel a legtöbb gyermek számára ízletes, sok szülő meg is lepődik, amikor azt meséljük, hogy gyermeke milyen jóízűen eszik az iskolában. Otthonra mégis az megy, hogy nem evett a gyermek semmit, az ebéd ilyen rossz volt, az uzsonna ehetetlen…

Nem mondom, hogy mindig jó az iskolai étel, de a legtöbb gyerek megeszi. Igaz, sokszor beszélgetünk róla álmodozva, hogy lehetne egyszer-egyszer pizza vagy egy jó hamburger is. Azt is el lehetne ízletesen, mitöbb egészségesen készíteni, csak el kellene rugaszkodni a megszokottól, a hagyományostól… Sok képet láttam már külföldi menzákról, és irigykedve néztem. Ha másért nem, a gusztusos tálalás és az ötletesség miatt. 

Én sem látom az igazi reformot a gyermekétkeztetésben. Igaz, hogy több zöldség, kevesebb cukor és só kerül az ételekbe, mely tényleg a gyerekek érdekeit szolgálja, ráadásul naponta gyümölcs is kerül a gyerekek elé, amit a legtöbben szívesen rágcsálnak, de a leves-főétel alapkombináció nem változott. Ebben kellene kicsit rugalmasabbnak, ötletesebbnek lenni, és akkor talán még többen megennék.

Az, hogy ki mennyire eszi fűszeresen az ételt megszokás kérdése. A túlfűszerezett ételnél nem is érezzük igazán az ízeket, ráadásul a gyomrot sem kíméli. Ki lehetne otthon próbálni kevesebb sóval főzni, szép fokozatosan mindenki hozzászokna. Sőt, meg lehetne próbálni azt is, hogy kevesebb édes, cukros dolgot adunk a gyereknek, ezzel sokat tennénk az egészségéért. Helyette tízóraira, uzsonnára olyan szendvicset csomagolni, melyben egészséges dolgok találhatók. A tapasztalatom ugyanis az, hogy azok a gyerekek, akik egészségesebb ennivalót hoznak, az ebédet is jobban megeszik, kevésbé válogatnak. 

Az is egy lehetőség, hogy a szülők nem fizetik be az ebédet az iskolában. Ez azonban újabb kihívást jelent a család számára. Egy fejlődésben lévő szervezet számára minden nap biztosítani kell a megfelelő tápanyagokat, ezek azonban nem megoldhatóak meg csupán a boltokban kapható kész vagy félkész élelmiszerekkel. Így a családra, különösen az anyukára újabb (anyagi és fizikai) teher hárul azzal, hogy elkészítse a gyermekek napi étkezését. 

Bárhogy is döntünk, menza vagy nem menza, nagyon lényegesek az otthoni étkezési szokások. Hiszen az otthonról hozott ételt fogja az iskolában elővenni a gyermek, és az otthoni tapasztalatok alapján viszonyul az iskolában kapott ételhez is.

Szerző: Budácsik Éva – tanító
Fotó: Pixabay
Forrás: Budapestimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

Hogyan ünnepelhetitek meg a hóemberek világnapját?

A hóemberek világnapját január 18-án ünnepelhetjük, és ez kiváló alkalom arra, hogy kreatívan és vidáman töltsük el a napot. Íme néhány ötlet, hogyan lehet ezt a napot emlékezetessé tenni:
Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

Ünnepeld Te is a hóemberek világnapját!

A hóemberek világnapját január 18-án ünneplik. Azért esett erre a napra a választás, mert a 18-as szám vizuálisan emlékeztet egy hóember formájára: a "1" a kezében lévő seprűre, a "8" pedig a két hógolyóból álló testére.
Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Nem kérek sokat, csak hogy vigyázz rám! - Így vigyázz rám szilveszter éjjelén!

Tudom hihetetlen, hogy én ennyire félek tőle…, persze, mert te tudod, hogy nem bánt, látod, hogy szép és színes, és fel is készülsz rá, de én nem! Én minden felkészülés nélkül kapom ezeket a hangokat, amire nem úgy reagálok, mint egy ember, hanem szaladok… hogy hová? Nem tudom!
Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Szilveszteri kényeztetés: házi likőrök egyszerűen

Az ünnepi időszak tökéletes alkalom arra, hogy különleges finomságokkal lepjük meg magunkat és szeretteinket. Mi lehetne jobb, mint egy saját készítésű likőr, ami egyszerre melengeti a szívet és csempész egy kis luxust a mindennapokba? Négy egyszerű, de ínycsiklandó receptet hoztunk, amelyek garantáltan feldobják a szilvesztert – akár egy vidám összejövetel, akár egy meghitt, kanapén töltött este a terv.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére