Jelenlegi hely

Tej- és tojásmentes torták, sütemények

Manapság egyre több ételallergia üti fel a fejét a gyermekeink körében pl. tej-, tojás allergia. A szülők ott állnak kétségbeesetten, hogy milyen tortát, sütit süssenek gyermeküknek tej vagy tojás nélkül.

Ebben szeretnénk segíteni az alábbi bevált receptekkel. Természetesen a reformokra vágyó mamik is kipróbálhatják, a vegánokról nem is beszélve.

A receptek variálhatók, pl. ha nincs már eperszezon más gyümölccsel esetleg lekvárral is kiváltható, illetve az alap tészta nemcsak tortának, hanem pl. muffinnak is elkészíthető.

Sok sikert!

Eper- és csokikrémes-mandulás csokitorta 

A tésztához:

 

  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt,

  • 15 dkg nádcukor,

  • 5 ek holland kakaópor,

  • 1 csomag foszfátmentes sütőpor*,

  • 1 csipet szódabikarbóna,

  • 1 mk vaníliapor,

  • 12 ek olaj, 1 citrom leve,

  • fél liter növényi tej(rizs,zab,szója...)

    *A foszfátmentes sütőpor nem tartalmazza a dinátrium-foszfát néven futó stabilizátort, mely hosszú távon bélirritációt, emésztési panaszokat és allergiát okozhat. Utóbbiak miatt nem annyira javasolt gyerekeknél az alkalmazása. Bioboltokban kapható.


A szárazanyagokat és a nedves alapanyagokat külön-külön összekeverjük, a citromlé kivételével. Majd a szárazhoz adagoljuk a nedves anyagot és e végeztével a citromlevet. A 180 fokos sütőbe 45-50 percig, vagy tűpróbáig sütjük. (Mivel ez szív alakú, ennyi idő kell neki, kerek formánál valószínű hogy rövidebb sülési idő lesz.)


A krém:

  • fél liter növényi tej,

  • 6 dkg kukoricakeményítő,

  • 3 ek holland kakaópor,

  • 15 dkg növényi margarin,

  • 8 dkg nádcukor.

A hideg növényi tejben elkeverjük a kakaóport, és a keményítőt, majd felforraljuk állandó kevergetés mellett besűrűsödik, aztán hagyjuk kihűlni. Ekkor keverjük bele a felvert nádcukros margarint. Isteni pudingos krémes krém!

 

Az eperkrém:

  • 25 dkg eper,

  • 130 ml víz,

  • 2 ek kukoricakeményítő,

  • 2 ek víz, agave szirup.

 

Kis lábosban az epreket felfőzzük a vízzel, átpasszírozzuk a magok miatt. A kukoricakeményítőt a 2 ek vízzel összekeverjük és a kihűlt epres krémhez adagoljuk, az agave sziruppal együtt, 4-5 ek agave mehet bele. Ez elkezd dermedni...

Ha megsült a torta, hagyjuk kihűlni őt is és a krémet is, közben dolgozunk tovább, félbevágjuk a díszítésre váró epreket. A tortát kettévágjuk, megkenjük a csokikrémmel, visszatesszük rá, majd a torta tetejét és a széleit is körbe megkenjük. Díszítjük meg az oldalát pirított mandulaszeletekkel. A tetejére tesszük az epreket és ekkor öntjük rá az eperkrémet. Nem baj ha sok lefolyik, gyors kezek eltakarítják(lenyalják ) Hűtőbe rakjuk és 2 óra múlva már ehetjük is! Rusztikus eper és csokikrémes-mandulás csokitorta, kész!
 


 

Kukoricapiskóta tej és tojás nélkül
 

Hozzávalók:

  • 1 csésze kukoricadara

  • 3 csésze liszt

  • 1 csésze barnacukor

  • 1 csésze kókusz

  • 2 csomag vaníliás cukor

  • 2 kávéskanál szódabikarbóna (vagy egy csomag foszfátmentes sütőpor)

  • 1 csésze ananászkonzerv levével (én az egészet bele szoktam tenni :)

  • 2 csésze víz (piskóta sűrűségű legyen)

  • 1 csésze olaj

  • 1 citrom leve

(170 Co-on sütjük)
 

Összekeverjük az alkotóelemeket, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. A tetejére tehetünk gyümölcsöt, diót, mandulát.

A gyerkőket is be lehet vonni (ha éppen nem a szülinapi meglepetés tortájuk készül) az alapanyagok összeöntésébe, a nagyobbacskák magozhatják a meggyet, aztán jöhet a verseny, hogy ki nyomja meg a habverő gombját... :) De amibe leginkább be lehet vonni őket azt az alábbi kép illusztrálja:

 

Győrimami és győri Vegavillám Főzőklub

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni anélkül, hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére