Jelenlegi hely

Hidak a gazdaságban – állás Szolnok területén

Egyes hazai városok a gazdaság tekintetében olyan szempontból képesek kiemelkedni, hogy fontos összeköttetést jelentenek bizonyos közlekedési útvonalakon. Szolnok is egyfajta gazdasági hídként működik itthon, amellett, hogy saját maga is jelentős iparral rendelkezik.


Az elhelyezkedés szerepe

Egyes hazai – és természetesen külföldi – városok abban a speciális helyzetben vannak, hogy már önmagában elhelyezkedésük okán is kitüntetett szereppel bírnak. Ez persze számos különböző szektorhoz kötődhet, a turizmustól kezdve a gazdaságon át. Ez utóbbi szempontból hazánk egyik említést érdemlő helyszíne Szolnok, mely centrális és vízparti lokációjának köszönhetően jelentős áruforgalmat bonyolít le.

A Tisza partján fekvő város egyfajta tranzitzónaként üzemel, hiszen közúton és vasúton egyaránt kiemelt szállítási csomópont. A Tisza-hídnak köszönhetően lényegében egy fontos átjárási lehetőséget képez a folyón, összekötve a keleti és nyugati országrészeket. E fontos szerepnek megfelelően magában a városban is jelentős gazdasági és ipari élet alakult ki. A hazánkban oly sok helyen megjelenő iparosodás itt a pozitívabb tendenciák felé tart a mai napig is.

A város tisztában van gazdasági jelentőségével és amellett, hogy képes ellátni áthidaló szerepét, a saját iparának pozícióját is folyamatosan erősíti. Ennek megfelelően számos állás Szolnok e szektorához és a benne ténykedő vállalatokhoz köthető. Az ipari cégek egyik nagy előnye, hogy jelentős számú munkavállalót képesek alkalmazni, így a helyi és környékbeli lakosságot is képesek ellátni nyitott pozíciókkal.

Szilárd lábakon álló gazdaság

Az, hogy a legtöbb állás Szolnok ipari szereplőinek égisze alatt érhető el jól jelzi azt is, hogy a helyi gazdaság stabil lábakon áll. Ez pedig teret ad a folyamatos fejlődésre, terjeszkedésre, mely egyben újabb és újabb álláshelyek létrejöttét segíti. Ez lényegében egy idő után egy abszolút automatizált folyamattá válik, mely ideális esetben hosszú évtizedekre lefedi a helyi és környékbeli lakosság álláspiaci igényeit.

A város ipari szereplői ráadásul rendkívül sokfélék, hiszen többek között vasúti járműgyártót, élelmiszeripari gyártót és autóipari vállalatot is találhatunk a palettán. Ezáltal a legtöbb állás Szolnok iparában sokféle fejlődési és továbblépési lehetőséget is garantál. A többi már leginkább a munkavállalókon múlik. A stabil gazdaság azonban mindenképpen azt jelzi, hogy a város és környéke sokkal több egyszerű tranzitzónánál.

Amellett, hogy az ipari sok embert képes alkalmazni, arra is lehetőséget teremt, hogy munkavállalók széles köre találja meg itt a számításait. A betanított kétkezi munkástól kezdve a diplomás mérnökökkel bezárólag ugyanis e vállalatok szinte minden szintre keresik a munkavállalókat. A képzett és hatékony munkaerő helyben tartása pedig a gazdaság további erősödését eredményezi, mely tovább segíti az említett automatizálódó folyamatokat.

Képzett munkavállalók

Sok hazai nagyvároshoz hasonlóan Szolnokon is kezd megvalósulni az a tendencia, ami az oktatás és a munkaerőpiac összefonódásában jelentkezik. A városban folyó jelentős szakmai képzés ugyanis már önmagában is képes kitermelni a képzett, helyi munkavállalók következő generációját. Gépipar, számítástechnika, kereskedelem – csak néhány példa az elérhető képzésekre. Az ezeken keresztül megszerezhető piacképes tudás pedig az elhelyezkedést is segíti.

Tekintve, hogy a legtöbb állás Szolnok iparához kapcsolódik, a diákok már idejekorán elkezdhetik a felkészülést a munkával töltött évekre. A helyi intézményekben elsajátított szaktudás, illetve a szintén helyi vállalatoknál megszerzett tapasztalat rendkívül értékes tőke lesz, melyet idővel akár máshol is kamatoztathatnak majd. Az oktatás és munkaerőpiac ilyen szerves összefonódása kérdés nélkül kedvező tendenciákat teremt a jövőre nézve is.

Szolnok persze az ipartól elvonatkoztatva is kínál álláslehetőségeket, hiszen egy forgalmas, jól működő városról beszélhetünk. A különböző helyi intézmények, szolgáltatók, kereskedelmi egységek és kisebb vállalatok is keresik a munkavállalókat, így tehát számos állás Szolnok ilyen jellegű munkahelyein érhető el. A fentiekből is kitűnhet, hogy Szolnok álláspalettája kifejezetten színes és bár az ipar jelentős túlsúlyban van, mindig akadnak más lehetőségek. Gazdasági szempontból azonban a jelenleg fennálló körülmények abszolút kedvezőnek mutatkoznak, így a stabilitás várhatóan még hosszú ideig fenntartható.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Szeretethiányban felnőni

Szeretethiányban felnőni

Amikor anyává válunk, minden megváltozik. Lelkünk egy része „testünkön kívülre” kerül, megtapasztaljuk, hogy a szeretetünk sosem fogy el, hanem egyre nagyobb és több lesz. Szülőként az élet legtermészetesebb dolga, hogy bármit megtennénk a gyermekünkért, ő számunkra a legfontosabb, születésétől kezdve úgy próbálunk élni, cselekedni, hogy neki majd jobb és könnyebb élete legyen, mint a miénk volt.
Csomagolj zölden karácsonykor!

Csomagolj zölden karácsonykor!

Még bőven van idő felkészülni az ajándékok csomagolására. Miért ne lehetne ezt megtenni környezettudatosan? Ehhez hoztam otthon vagy a természetben is fellelhető alapanyagokat.
20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

20+1 karácsonyi idézet: ajándékkártyára is tökéletes!

Ha Te is szereted idézettel ellátni az ajánddékkártyákat, üdvözlőlapokat, és gondot okoz egy-egy érzés, gondolat megfogalmazása, használd ezeket!
Szabad-e büntetni a gyereket?

Szabad-e büntetni a gyereket?

Arra a kérdésre, hogy „Szabad-e büntetni a gyereket?”, a családok többségében a szülők egyenes választ adnak, de ezek három csoportba sorolhatók. Nem is maradunk meg a három jellemző válasznál, hanem inkább megnézzük, mit okoz a büntetés, és mennyire éri el a célját. - Novák Ferenc pedagógiai viselkedéskutató​ írása.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére