Jelenlegi hely

Programozás alapjai - így segítheti gyermeked jövőbeli sikerét!

Természetes ha szülőként szeretnéd gyermeked számára előkészíteni a biztos sikert jelentő jövőképet és támogatni abban, hogy megtalálja az útját. A technológia szélsebes fejlődése, és a digitális világ térnyerése miatt sokan fordulnak ebbe az irányba, ha tanulmányokról vagy hasznos időtöltésről kell dönteni gyermekük számára. Ha te is közéjük tartozol, akkor alábbi cikkünket minden bizonnyal hasznosnak találod majd. A programozás alapjainak elsajátítása számtalan előnnyel jár, és a nyelvtanuláshoz hasonlóan érdemes minél fiatalabb életkorban elkezdeni. Olvass tovább, hogy megtudhasd: Mik a programozás alapjai? Hány éves kortól érdemes elkezdeni a kurzust? Milyen módszerekkel tanulják meg a programozás alapjait a gyermekek? Hogyan hasznosíthatják majd a megszerzett tudást a jövőben? Vágjunk is bele!


kép forrása: freepik

Mik a programozás alapjai?

A programozás alapjainak megértéséhez elengedhetetlen, hogy a gyerekek játékos és élményszerű módszerekkel elsajátítsák az olyan alapvető készségeket, mint az algoritmikus gondolkodás, illetve a digitális eszközök és a számítógépes hardver használata. Ezeken a digitális alapozó tanfolyamokon belekóstolhatnak a robotikába illetve a digitális tartalomkészítés alapjaiba is, mint például a rajz, kép- és videó szerkesztés, valamint a szöveg- és prezentáció szerkesztés. A megismerhetik a programozás alapjait a blokkalapú kódolástól a számukra is egyszerűen érthető vizuális platformokon át, egészen a szöveges kódolásig. 

A programozás alapjai mellett pedig elsajátíthatják az internetes biztonság legfontosabb feltételeit, megismerkedhetnek a netikettel és az életkoruknak megfelelő online kommunikációval.

Hány éves kortól kezdhető el a programozás alapjai kurzus?

A programozás alapjait előkészítő digitális felfedező tanfolyamokon akár már 2-3. osztályos is részt vehetnek bármiféle előzetes tudás vagy képzett nélkül. További jó hír, hogy ha valami miatt a gyermek nem tud személyesen részt venni a tanfolyamon, akkor online is csatlakozhat. Az ehhez szükséges szoftvereket általában az oktatási intézmény biztosítja, így a gyermekeknek csak egy jól működő laptopra, vagy asztali számítógépre van szükségük megbízható internetkapcsolattal és mikrofonnal. Emellett pedig hasznos lehet egy fejhallgató és webkamera is.

Hogyan tanulják meg a programozás alapjait a gyerekek?

A digitális előkészítő tanfolyamokon - ahol a programozás alapjaiba is belekóstolnak-, kis csoportokban, szórakoztató és életkoruknak megfelelő módszerekkel tanulnak a gyermekek. Érdemes olyan kurzust választani, amely gyakorlatias és tananyagának moduljai egymásra épülve segítenek a diákoknak lépésről-lépésre elsajátítani a programozás alapjait, emellett pedig fejlesztik a matematikai készségeiket, a logikus gondolkodást, valamint a gyermekek rendszerszemléletét is. Ahhoz, hogy a fiatalok motiváltak maradjanak a tanulásban, fontos a folyamatos pozitív visszajelzés, és a fejlődési lehetőség biztosítása is. 

Hogy járul hozzá a gyermekek jövőjéhez az ilyen jellegű tudás? 

A digitális írástudás és a programozás alapjainak elsajátítása számtalan módon támogathatja a gyermekek jövőjét, és nem csak a virtuális világban. Gyakori tévhit, hogy ezeket a kurzusokat csak akkor éri meg elvégezni a diákoknak, ha már biztos, hogy programozói irányba szeretnének továbbtanulni idősebb korukban. A valóság azonban az, hogy a programozás alapjai olyan készségeket ad a gyermekek kezébe, amelyeket több szakmában, és az élet más területein is sikerrel hasznosíthatnak majd. Ilyenek például az analitikus gondolkodás, a fókusz, a precizitás, a kreativitás, a kitartás és a problémamegoldás. Ez utóbbi esetén a gyermekek megtanulják, hogy a hibákat ne kudarcként kezeljék, hanem lehetőségként a fejlődésre és tanulásra. 

Végszó

A digitális írástudás kurzuson való részvétel kiváló választás lehet, ha hasznos iskola utáni elfoglaltságot keresel gyermeked számára és szeretnéd, hogy belekóstoljon a programozás alapjaiba. A fenti cikkben részletezett okok bizonyára téged is meggyőztek arról, hogy milyen sok módon támogathatja a diákok jövőjét a programozás alapjainak elsajátítása, miközben egy sikeresebb jövőt alapoz meg számukra.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Forever: enyhülés égésre, csípésre, horzsolásra...

Forever Aloe First: enyhülés égésre, csípésre, horzsolásra, torokfájásra...

Akár tél van, akár nyár, a hűtőszekrényünkből nem hiányozhat az AloeFirst (ejstd: "förszt"), ami az egyik kedvenc termékem, mert sokféle kellemetlen problémára nyújt gyors segítséget.
Karácsonyi gyors és mutatós házi készítésű ajándékok az utolsó pillanatra

Karácsonyi gyors és mutatós házi készítésű ajándékok az utolsó pillanatra

Van, ami mindig az utolsó percben jut az eszünkbe és már a költségkeretünk sem túl nagy! Van jónéhány mutatós, olcsóbb és kevésbé olcsóbb ötletünk váratlan ajándékozási pillanatokra és  gasztrománoknak.
Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Gyermekkori karácsonyok emléke a 80-as évekből

Habcsók az ágon, csillagszóró, képeslapok, Rubik kocka, bakelit lemezről szóló „Mennyből az angyal” és a szülői ház karácsonyfadíszei… Múltidézés retro képekkel.
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY - Adventi tippek, ingyenes nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony megint egy kicsit más lesz: tudatosabb, pazarlásmentesebb, visszafogottabb, talán bensőségesebb is. Már most is érezzük, ha ránk is zúdul minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról-boltra, meggondoljuk, átgondoljuk és még egyszer, vagy ezerszer végiggondoljuk. Pont ezért hoztuk létre ezt a tervezőt, hogy ezzel is segítsük a tudatosabb jelenlétet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére