Jelenlegi hely

Programozás alapjai - így segítheti gyermeked jövőbeli sikerét!

Természetes ha szülőként szeretnéd gyermeked számára előkészíteni a biztos sikert jelentő jövőképet és támogatni abban, hogy megtalálja az útját. A technológia szélsebes fejlődése, és a digitális világ térnyerése miatt sokan fordulnak ebbe az irányba, ha tanulmányokról vagy hasznos időtöltésről kell dönteni gyermekük számára. Ha te is közéjük tartozol, akkor alábbi cikkünket minden bizonnyal hasznosnak találod majd. A programozás alapjainak elsajátítása számtalan előnnyel jár, és a nyelvtanuláshoz hasonlóan érdemes minél fiatalabb életkorban elkezdeni. Olvass tovább, hogy megtudhasd: Mik a programozás alapjai? Hány éves kortól érdemes elkezdeni a kurzust? Milyen módszerekkel tanulják meg a programozás alapjait a gyermekek? Hogyan hasznosíthatják majd a megszerzett tudást a jövőben? Vágjunk is bele!


kép forrása: freepik

Mik a programozás alapjai?

A programozás alapjainak megértéséhez elengedhetetlen, hogy a gyerekek játékos és élményszerű módszerekkel elsajátítsák az olyan alapvető készségeket, mint az algoritmikus gondolkodás, illetve a digitális eszközök és a számítógépes hardver használata. Ezeken a digitális alapozó tanfolyamokon belekóstolhatnak a robotikába illetve a digitális tartalomkészítés alapjaiba is, mint például a rajz, kép- és videó szerkesztés, valamint a szöveg- és prezentáció szerkesztés. A megismerhetik a programozás alapjait a blokkalapú kódolástól a számukra is egyszerűen érthető vizuális platformokon át, egészen a szöveges kódolásig. 

A programozás alapjai mellett pedig elsajátíthatják az internetes biztonság legfontosabb feltételeit, megismerkedhetnek a netikettel és az életkoruknak megfelelő online kommunikációval.

Hány éves kortól kezdhető el a programozás alapjai kurzus?

A programozás alapjait előkészítő digitális felfedező tanfolyamokon akár már 2-3. osztályos is részt vehetnek bármiféle előzetes tudás vagy képzett nélkül. További jó hír, hogy ha valami miatt a gyermek nem tud személyesen részt venni a tanfolyamon, akkor online is csatlakozhat. Az ehhez szükséges szoftvereket általában az oktatási intézmény biztosítja, így a gyermekeknek csak egy jól működő laptopra, vagy asztali számítógépre van szükségük megbízható internetkapcsolattal és mikrofonnal. Emellett pedig hasznos lehet egy fejhallgató és webkamera is.

Hogyan tanulják meg a programozás alapjait a gyerekek?

A digitális előkészítő tanfolyamokon - ahol a programozás alapjaiba is belekóstolnak-, kis csoportokban, szórakoztató és életkoruknak megfelelő módszerekkel tanulnak a gyermekek. Érdemes olyan kurzust választani, amely gyakorlatias és tananyagának moduljai egymásra épülve segítenek a diákoknak lépésről-lépésre elsajátítani a programozás alapjait, emellett pedig fejlesztik a matematikai készségeiket, a logikus gondolkodást, valamint a gyermekek rendszerszemléletét is. Ahhoz, hogy a fiatalok motiváltak maradjanak a tanulásban, fontos a folyamatos pozitív visszajelzés, és a fejlődési lehetőség biztosítása is. 

Hogy járul hozzá a gyermekek jövőjéhez az ilyen jellegű tudás? 

A digitális írástudás és a programozás alapjainak elsajátítása számtalan módon támogathatja a gyermekek jövőjét, és nem csak a virtuális világban. Gyakori tévhit, hogy ezeket a kurzusokat csak akkor éri meg elvégezni a diákoknak, ha már biztos, hogy programozói irányba szeretnének továbbtanulni idősebb korukban. A valóság azonban az, hogy a programozás alapjai olyan készségeket ad a gyermekek kezébe, amelyeket több szakmában, és az élet más területein is sikerrel hasznosíthatnak majd. Ilyenek például az analitikus gondolkodás, a fókusz, a precizitás, a kreativitás, a kitartás és a problémamegoldás. Ez utóbbi esetén a gyermekek megtanulják, hogy a hibákat ne kudarcként kezeljék, hanem lehetőségként a fejlődésre és tanulásra. 

Végszó

A digitális írástudás kurzuson való részvétel kiváló választás lehet, ha hasznos iskola utáni elfoglaltságot keresel gyermeked számára és szeretnéd, hogy belekóstoljon a programozás alapjaiba. A fenti cikkben részletezett okok bizonyára téged is meggyőztek arról, hogy milyen sok módon támogathatja a diákok jövőjét a programozás alapjainak elsajátítása, miközben egy sikeresebb jövőt alapoz meg számukra.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nőnap idézetek: Rólunk szól

Nőnap idézetek: Rólunk szól

A nemzetközi nőnapot először 1911-ben ünnepelték meg Clara Zetkin javaslatára, majd rá 2 évre március 8. lett a napja. Hazánkban 1914 óta emlékeznek meg hivatalosan is a nőkről. Virág, bombon, apró ajándékok helyett álljon itt néhány idézet, ami rólunk, nőkről szól.
Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Víz Világnapja 2024 - Rajz, versíró és fotópályázat gyerekenek!

Pályázat típusa:  rajz, versíró és fotópályázatBeküldési határidő: 2024. március 8.Korcsoport: általános és középiskolás diákok, akik az EDUVIZIG területén tanulnak (Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom Vármegye valamint Vas és Veszprém Vármegye egy része)
„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

„Ha nagy leszek, Bohócdoktor leszek!”

Pályázat típusa: rajzpályázatBeküldési határidő: 2024. április 15.Korcsoport: 8 - 15 év közötti általános iskolás diákok 2 kategóriában
Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére