Jelenlegi hely

Túráznál? És térképet olvasni tudsz?

"Nekem térkép e táj..." de mit is keresünk rajta?

Régimódinak tűnik talán a mai világban, ha egy összehajtogatható papírtérképen keresgélünk valamit. Pedig túrázás közben a térerővel nem rendelkező vagy meg-megszakadó hálózat esetén nagy segítség tud lenni.

Ha már térképünk van, meg is kell tanulnunk olvasni. Rémlik, hogy a barna a hegy, a kék a folyó? Szerencsére ezek az (majdnem) alapok ugyanazok, csak sokkal több variációt találunk belőlük.

Tájoljunk

A biztonságos tájékozódás alapvető feltétele a térkép tájolása, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy térképünket „beforgatjuk” az északi (észak-déli) irányba, azaz „tájoljuk”.

Forrás: Pexels / Valentin Antonucci

Először a terepen kell meghatározni az északi irányt: ez történhet iránytűvel, tájolóval vagy olyan globális helymeghatározásra alkalmas eszközökkel, amelyek tartalmaznak beépített, elektronikus, két- vagy háromtengelyű iránytűt, például okostelefonnal vagy szabadidős GPS készülékkel. Majd a térképen, ahol segít a feltüntetett „észak” jel, a fokhálózat vagy az észak-déli irányú koordináta-hálózat.

Méretek, jelek, színek

A turistatérképeken általában fel van tüntetve

  • a méretezés (pl. 1:40 000, 1 km = 2.5 cm),
  • a térképen használt jelek magyarázata,
  • valamint kiegészítő, magyarázó jellegű információkat is tartalmaznak.

A jelek egy része a természetjárással, turizmussal, vendéglátással kapcsolatos, valamint a közlekedésre vonatkozik. Emellett a térkép topográfiai alapja a síkrajz, a vízrajz és a domborzatrajz.

A fehér a szántót, a sárga a gyümölcsöst vagy szőlőt, a halványzöld a tisztást, rétet, legelőt, míg a zöld az erdőt jelöli. Domborzatábrázolás tekintetében a szintvonalas domborzatábrázolást úgynevezett domborzatárnyékolás egészíti ki a turistatérképek egy részénél.

Színek

Fekete (vagy sötétszürke) színnel általában a mesterséges, azaz ember alkotta tereptárgyakat jelölik a turistatérképek, pl. vasútvonal, alagút, híd, esőház. A többségük “maradandó”, azaz egy régi térkép is tartalmazza ezeket, így segíthetnek a tájékozódásban.

Kezdő túrázóként az erdő egy nagy, zöld masszának tűnik, mindenhol fák. Nagyon nehéz ebben a nagy zöld rengetegben bármilyen egyediséget észrevenni.

Hogy lehet mégis segítségül hívni a növényzetet a tájékozódáshoz?

Sokféle zöld és sárga árnyalatot látsz, vannak mintás területek is, ezek mind a növényzet jellegére utalnak. A zöld az egybefüggő erdőterületeket jelöli, a világoszöld a bokros vagy fiatalos területeket. Sárga jelzi a réteket, itt a növényzet maximum akkora, hogy egy felnőtt könnyen ellát felette még nyáron is. Fehérrel jelzettek azok a részek, ahol nincs növényzet, például a működő bányaudvarokban. Narancs színűek a települések lakott területei.

Széles völgyekben, sík területeken gyakran alakulnak ki mocsaras, vizenyős területek. A térképen sűrű, vízszintes kék vonalkákkal jelzett. Nem biztos, hogy a nyílt vízfelület látszik, de a vízinövények jelenléte mindenképpen erre utalhat. Nem érdemes ezeken keresztben tervezni az útvonalat.

Szintvonal

Egy turistatérképet megnézve nagyon sok barna, kanyargó vonal látszik rajta, ezek azonban nem utak, hanem szintvonalak.

A szintvonal a felszín azonos tengerszint feletti magasságú pontjait összekötő vonal. Ezzel könnyen előre lehet tervezni, hogy milyen szintkülönbségeket rejt egy ismeretlen terep, mire nehézségekre számíthattok.

Tájékozódjunk digitálisan?!

Természetesen a papíralapú turistatérképek mellett is vannak megoldások a navigációra. Rakk Gyula térképész elmondása szerint a magyarországi turistaút-hálózat és a természetjáró-infrastruktúra önkéntes feltérképezése a 2000-es évek elején a globális helymeghatározó rendszerek (GPS) elterjedésével kezdődött, és a turistautak.hu nevű projekt, közösség, honlap köré szerveződött.

A turistautak.hu mellett a 2010-es években jelent meg az OpenStreetMap szabadon szerkeszthető és terjeszthető GIS (vektoros alapú, adatbázisháttérrel működő) alkalmazás. E rendszer adataiból szintén készülnek okostelefonok, szabadidős GPS-ek és egyéb navigációs eszközök számára térképek. Ez utóbbi az openmaps.eu közösségének köszönhető.

Forrás: Pexels / Kamaji Ogina

ADL - Debrecenimami

Forrás: turarakattanva.hu; csupasport.hu; ilovedunakanyar.hu


Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére