Jelenlegi hely

Túrázni menni lenni gyerekkel?

Kezdő túrázó vagy? Túráztál régen a barátokkal de most már gyerekkel tennétek? A gyerekes túrázásnál kevesebb a sör, kikerülitek majd a kocsmákat, és a megtett távolság is eleinte rövidebb. De együtt fedezitek fel a növény- és állatvilág csodáit! Tippek a családi túrázáshoz.

Túrázz gyerekkompatibilisen!

Mielőtt egy hirtelen mozdulattal ráböknénk a térképre, és esetleg választásod a Csomolungma sziklás tájaira esne, gondoljátok végig reálisan: mennyi sétára képesek a gyerekek?

Vajon minek örülnétek a legjobban? A sziklás vagy a zöld terepnek? Kellemes séta után egy jó kis focimeccs vagy tollasozás a szabadban?

Vágyunk-e egy kis hegymászásra, várromokra csodás panorámával, vagy csak elméláznánk a végeláthatatlan fasorok látványán? Érdemes összekapcsolni több apró látnivalót, programpontot, ami húzóerő lehet a kevésbé lelkes családtagoknak. Például a séta végén egy finom fagyi; a várban a fegyverek kipróbálása; a mezőn a patak átugrálás nyertesének nem kell porszívóznia egy hétig.

Forrás: Pexels / Yogendra Singh

Mielőtt elindulnátok, több dolgot végig kell gondolnotok.

Öltözködés

Réteges és praktikus legyen az alapelv:

Pénztárca- és ízlés kérdése sokszor, illetve a kirándulás típusától is függ. De jó, ha mindig van nálunk vékony eső-szél ellen védő dzseki, napellenzős sapka/ vékony kendő. Hosszú szárú vagy lecipzározható aljú nadrág; kapucnis termopulóver is hasznos lehet.

Forrás: Pexels / Tatiana Syrikova

A cipő az egyik legfontosabb: a kényelmesnek tűnő flipflopp papucsban ugyan nem lehet messzire jutni. Inkább egy könnyű, magasabb szárú bakancs vagy sportcipő, mely jól fogja a bokát és vízálló.

Tipp: Kisgyerekek esetén jó, ha a fejfedő, napszemüveg gumi pántos, a kulacs kupakja is az üveghez rögzített; sok idő megtakarítható, ha nem kell a mezőn az elhagyott darabokat keresni.

Vegyük át a szabályokat!

Ezek a szabályok nem egy ósdi word doksi elején ragadtak bent, és azóta úgy másolja mindenki. Ezek mindenkor érvényes alapszabályok. Ismételjétek át indulás előtt, vagy utazás közben, nem fog nekik ártani.

 • Ne hangoskodj: Te is utálnád ha kéretlenül belépne valaki a szobádba és üvöltözni kezdene. Ha nem is látod, a mező, erdő tele van élőlényekkel, akik nem kíváncsiak Billie Eilish legújabb slágerbe öntött világfájdalmára.
 • Ne szemetelj, a szemetet tedd el, és hozd haza. Ez nem vonatkozik az almacsutkára, amiért rettenetesen hálásak lesznek a hangyák.
 • Ne gyújts tüzet, csak arra kijelölt helyen és időszakban.
 • Ne egyél a bogyókból, gombákból, még akkor sem, ha a Kisvakond rajzfilmben ez jól néz ki, és nem lesz semmi bajuk. Neked lehet.
 • Ne bántsd a növény- és állatvilág jeles képviselőit: nem kell mindent és mindenkit hazacipelni. Neki ott jó, az előhelyén, nem a nappaliban. Hagyd békén a madártojást, virágokat, őzgidát, bogarakat. Nem egy közülük védett lehet!

Elsősegély az erdőn

A legtöbb kisgyerek vonzza az apró baleseteket, rovarok csípései, horzsolások, amiket menet közben is el kell látni. Jó, ha ha készülünk egy univerzális tartalmú elsősegélycsomaggal.

Forrás: Pexels / CDC
 • Kullancs elleni spray;
 • naptej;
 • seb kimosásához víz vagy spray, kézfertőtlenítő
 • fertőtlenítéshez spray;
 • rovarcsípésekhez gél;
 • vágható ragtapasz, seb összehúzásához sebragasztó;
 • ficamokhoz egy rugalmas pólya

A gyakorlatiasan összeválogatott elsősegély eszközöket egy jól záródó kis táskába téve összes utazásunkkor és kirándulásunkkor magunkkal vihetjük, csak ne felejtsük el időnként visszapótolni.

Segítség kellene az elsősegély csomag összeállításához? Korábbi cikkünkben, ITT találsz tippeket nem csak a házi patika, de a felületi sérülések, apró balesetek kezeléséhez is.

Mindig legyen nálad csúcscsoki!

A csúcscsoki kifejezést barátnőm alkotta első nagyobb kétezres hegymászásunk alkalmával. Ha nem is ebben a magasságban kezdetek, de egy kisebb túránál is motivátor tud lenni a legnehezebb szakasz utáni pihenéskor kiérdemelt jutalom.

ADL - Debrecenimami

Listakép forrása: Pexels / Susanne Jutzeler

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére