Jelenlegi hely

ORFK: nyáron fokozottabban kell figyelni a gyerekekre

A nyári vakáció ideje alatt a szülőknek fokozottabban kell figyelniük a gyerekekre - hangsúlyozta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) autópálya-felügyeleti és baleset-megelőzési osztályának vezetője szerdán Budapesten, egy X. kerületi általános iskolában tartott sajtótájékoztatón.

Kiss Csaba elmondta: évente mintegy 1500 balesetben sérülnek meg gyerekek, ezek 30 százaléka nyáron következik be. Különösen veszélyeztetettek a gyerekek gépkocsiban utazva, a halálos esetek során 60 százalékuk autóban veszti életét, mert a szülők nem használnak gyerekülést vagy biztonsági övet.

Az ORFK osztályvezetője kiemelte, hogy az utóbbi években jelentősen csökkent a halálos balesetek száma a gyerekek körében. 1990-ben évente még száznál is több gyerek halt meg balesetben, ez a szám mára tíz alá csökkent, de a cél természetesen az, hogy egy gyermek se veszítse életét az utakon.

Kiss Csaba arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyermekeknek a szülők jelentik a példát a közlekedésben, ezért az ő felelősségük fokozottabb. Fel kell készíteni a gyerekeket mindenféle veszélyhelyzetre, amely a gyalogos és a kerékpáros közlekedés közben, illetve a tömegközlekedési eszközök használata során bekövetkezhet - hangsúlyozta.

Németh Ágnes, az ORFK bűnmegelőzési osztályának vezetője kiemelte, hogy a gyerekek otthon, a számítógép előtt ülve sincsenek teljesen biztonságban. Utalt az internetes - főként felnőtt férfiak által elkövetett - zaklatásra, molesztálásra, amely közösségi oldalakon, chatprogramokon és játékokon keresztül is elérheti a gyerekeket.

Beszélt a szórakozóhelyeken leselkedő veszélyekről is, az alkohol- és a kábítószer-fogyasztásról. Megemlítette a designerdrogokat, amelyek a közlése szerint azért különösen veszélyesek, mert sem a rövid, sem a hosszú távú hatásuk nem ismert. Kitért az úgynevezett "rohamivásra" is, amelynek lényege, hogy a fiatalok minél rövidebb idő alatt minél több, főleg tömény alkoholt fogyasztanak és lerészegednek.

 

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére