Jelenlegi hely

Citrom - nem csak a teába!

Gyerek korom óta szeretem a citromot. A fagyit, a limonádét, az üdítőt, még a teába is rengeteget teszem. Most anyaként a háztartásban is hasznát veszem- teszem ezt azért, mert nem csak hogy teljesen vegyszermentes, de viszonylag olcsó is.

A citrom legfontosabb tulajdonságai, amit a háztartásban remekül ki tudunk használni:

- frissítő 
- fertőtlenítő
- vízkőoldó
- zsíroldó
- fehérítő hatású

 

Űzzük el a kellemetlen szagokat, illatosítsunk!

A citrom elpusztítja a szagokért felelős baktériumokat - ezt többféleképpen is ki tujuk használni.

Hűtőszekrény: a félbevágott citromot tegyük a hűtőszekrény ajtajába - fertőtleníti annak légterét és kellemes, friss illat lesz. Időnként vágjunk le egy-egy vékony szeletet!

Szemetes:

Gyakran nincs lehetőségünk eleget szellőztetni a kimosott kukát, büdös marad. Az bűz "kiűzésére" több módszert is szoktam alkalmazni: 

  • Takarítás után meghámozott és felszeletetelt citromokat teszek a szemetesbe néhány jégkockával együtt,  rá sok hideg csapvizet. A citromos vizet hagyom állni, hogy szagtalanítsa a felületet. Végül kiöntöm  vizet és hagyom megszáradni a kukát.
  •  A szemetes  folymatos szagtalanítására felesleges légfrissítőket venni: 1-2 szelet citromot tegyünk a szemetesbe - elnyeli a meleg lakásban tartott szemetesben lévő szagokat.

 

Légfrissítő:

  •  Gyakori gond az amerikai konyhás lakásokban (pl. nálunk...), hogy főzés idején a bútoraink ki vannak téve annak, hogy a főzés "illatát" magukba szívják - hiába szellőztetünk, hiába használunk szagelszívót. A főzés során 2-3 citromkarikát főzzük meg és hagyjuk, hogy a gőz belepje a teljes helyiséget. 
  • Általános illatosítás: megmosok egy-két citromot, felszeletelem  és kis tálkába helyezem el, esetleg egy kisebb pohárba rendezem el, hogy a lakás dísze legyen, fűtési szezonban a radiátorra teszem (ilyenkor intenzívebb az illat), vagy díszként az asztalra, komódra. Ezt a módszert az utóbbi időben alkalmazom a WC-ben is - itt nem csak illatosít, hanem a levegőt is fertőtleníti.
  • Betegség esetén a levegő fertőtlenítésére használom: Kifacsarok egy citromot, hozzáöntök kétszer annyi langyos vizet és beleöntöm egy szórófejes flakonba. Óránként-másfél óránként spriccelek a levegőbe - így baktériummentesítem a levegőt (sokszor a beteg gyerekek mondják, hogy csináljak jó illatot). Néha 10 csepp levendulacseppet is teszek az oldatba.

 

Takarítsunk és fertőtlenítsünk vegyszer nélkül!

Konyhai takarítás:
A konyhában elsősorban a citrom fertőtlenítő hatását tudjuk kihasználni, de a zsíroldása sem elhanyagolható.

  • Mikró... hozzáférhetetlen helyek, ami még büdös is. Egyszóval nem a kedvencek közé tartozik a takarítása. Ezt a receptet egy kollégista társamtól tanultam, aki nem bírta elviselni, hogy a kollégiumi közös mikro enyhén szólva sem tiszta, sem illatos nem volt. Egy pohárba 150 ml vizet teszek, belecsavarok egy fél citromlevét, majd 3 percen keresztül a legmagasabb fokozatban melegítem. Ha lejárt NEM NYITOM KI, hanem kb. 10 percig hagyom, hogy a gőz fellazítsa a szennyeződéseket a mikro falán. Ezután papírtörlővel vagy magas pamuttartalmú ronggyal könnyel kitörlöm az egészet. A pohár kivételekor vigyázzunk, mert rendkívül forró!
  • Vágódeszka: a lemosására és fertőtlenítésére egy gyors és egy hosszabb verziót szoktam használni, attól függően, mennyi időm van. Gyors módszer: a félbevágott citrommal egyszerűen, gyorsan átdörzsölöm a vágódeszkát és forró vízzel leöblítem. Gyakran ehhez a vízforralóban melegítek vizet és azt öntöm rá - így biztosabb a baktériumok pusztulása. Hosszabb módszer: A deszkát az előbbi módszerre bedörzsölöm a citrommal, utána beszórom sóval és körömkefével átdörzsölöm és forró vízzel leöblítem.  
  • Munkalapok: a légfrissítéshez használt flakonból a munkalapra spriccelek, áttörlöm nedves törlőkendővel, a végén áttörlöm száraz papírtörlővel.
  • Csaptelep, mosogatómedence:  Kb 2 hetente törlöm át egyszerűen félbevágott citrommal mindkettőt - nem csak zsíroldó, fertőtlenítő, hanem vízkőoldó hatása is van - gyönyörű fényt ad a mosgatómedencének, ami egy amerikaikonyhás lakásban nem utolsó szempont.  8 éves lányom székre térdelve nagy örömmel csinálja már. A hatást még tudjuk fokozni, ha a citromot sóba mártjuk és úgy dörzsöljük a felületeket. A művelet után meleg vízzel leöblítek mindent és mikroszálas ronggyal szárazra törlöm.
  • Lefolyók: a drága és sokszor káros gőzőket jelentő vegyszerek helyett én így előzöm meg a dulgulást, fertőtlenítem és zsírtalanítom a lefolyóinkat: Kb. 2 evőkanál szódabikrabónát teszek a lefolyóba, rácsavarok egy fél citrom  levét és kb. 5 perc múlva forró vízzel leöntöm. Havonta ismétlem, még sohasem volt dugulásunk, a lefolyók kellemes illatúak.

      

Konyhai mosogatás: 

  • műanyag nagy vívmány, a munkahelyemre abban viszem az ebédemet szinte minden nap, az ételmaradékot műanyag edényekben tároljuk a hűtőben. Sajnos gyakran elszíneződnek, magukba isszák az ételek szagát. A megoldás rendkívül egyszerű: egy egész citrom levét belecsavarom forró/meleg vízbe és abban áztatom 1-2 órára az edényeket, utána szódabikarbónával mosom át.
  • Mosogatás: Ezt a módszert gyerekkoromban, egy cserkésztáborban tanultam, amikor a hatalmas, kb. 30 literes edényelet kellett elmosnunk. A mosogatóvízbe kb. egy teáskanálnyi citromlevet téve hatékony  zsíroldó oldatot kapunk, ami rendkívül hatásos a zsíros lábosok mosogatásánál. Ha az öblítővizbe teszük szintén kb. egy teáskanál citromlevet, az edények - különösen a poharak, evőeszközök - gyönyörű csillogásúak lesznek és cseppmentesen száradnak meg!

Általános takarítás: 

  • Ablaktisztítás: Az egyik legreklámozottabb ablaktisztítóban is citrom van. Miért? Mert ha az első vízbe egy evőkanálnyi citrolevet teszel, száradáskor csíkmentesen fog az ablak megszáradni és csillogni fog! 
  • Felmosás: A vödörbe teszek 1 citrom kifacsart levét és 2 evőkanál mosószódát vagy szódabikarbónát. Hogy még megbolondítsam, néha még pár csepp levendula vagy teafaolajat is teszek bele. Garantált a friss illat, a tiszta és fertőtlenített padló!
  • WC: amit igazán nem szeretünk... kicsi a helyiség és hát... Keverj össze egy kevés bóraxot és citromlevet és ezzel takaríts ki - a takarítás után finom illat is lesz!
  • Penész és fugatisztítás: kicsit munkaigényes, de hatásos a levegőzés nélküli fürdőben megjelenő penész ellen. Kis edényben citromlevet keverek össze sóval (lány kérmszerű anyagor kapok) és fogkevével vagy körömkefével átsikálom a fugát - a penész eltűnik, a fuga szép fehér lesz ismét. 
  • A kilincsek takarításánál is remekül használhatjuk - mi küönösen betegség idején töröljük át gyakran citromos vízzel. 

Mosás:

  • A citrom nagyon jó fehérítőszer és folttisztító, az áztatásnál és főmosásnál is szoktam használni. Áztatás: egy egész citrom levét teszek kb. 10-15 liter melegvízhez és pár óraára beáztatom ruhákat. A gépi mosáshoz az öblítőhöz teszek 1-2 citrom levét. Igyekszem napon szárítani a ruhákat, így még szebbek, fehérek lesznek. És közben a mosógépedet is ápolod: fertőtleníted és vízkőtleníted így a dobot! 
  • Folttisztításhoz mosás előtt sót összekeverek citromlével és a masszával bekenem a foltot. VIgyázat! Túl élénk színű pamut ruháknál ne alkalmazd, mert fakít!

És végül a takarítás vagy főzés után a kézmosáshoz is használj citromot (ezt a módszert a sekrestyésünktől tanultam, amikor megkérdeztem, hogy a bérmálkozás után miért tesz a kezére citromot a püspök...) - zsíroldó hatása miatt a zsíros kézről eltávolítja a zsírt, semlegesíti a szagokat (pl. fokhagyma és hagymaillat).

Fontos: a fent leírt receptekhez kizárólag valódi citrom levét használd, hisz az üveges citromlevek már higítottak, nem éred el vele a kellő hatást!

+Tipp: a citromból kb. kétszer annyi levet tudsz kinyerni, ha felvágás előtt kb. 10 mp-re beteszed a mikroba.

 

Szerző: Szombathelyimami

Fotók: saját, pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére