Jelenlegi hely

4 apa 21 gyermek - Nagycsalád férfi szemmel, apás szülésektől a munkamegosztásig

Vitathatatlan, hogy manapság már a férfiak is kiveszik a szerepüket családi életből. Vannak apák, akik imádják, ha nagy a zaj, ha pörgés van náluk, ha nem kell a szomszédba menni, hogy meglegyen a focicsapat. Bár nem könnyű nagycsaládos apának lenni, ugyanakkor hatalmas büszkeség tölti el azokat az apákat, akiknek négy, vagy annál több gyermekük van.

Egy biztos, egy érzelmileg biztonságos családban, az apák azok az óriások, akiket születésük óta rajongásig szeretnek a gyerekek.

Szóljon hát ez az írásom 4 apáról, akiknek összesen 21 gyermekük van, nem mellesleg ugyanazoktól az anyáktól. Íme egy csodás összeállítás a nagycsaládos Apukákról:

Perjés Zoltán röntgenasszisztens a kecskeméti kórházban, a felesége pedagógus, 5 gyermek édesapja:
3 fiú, és 2 kislány. Bendegúz 13 éves, Kenéz 11, 5 éves, Etelka 8,5 éves, Zétény 6 éves, Dorottya 15 hónapos. 

Mi  a legnehezebb és a legjobb dolog az apaságban?

A legnehezebb jelen lenni akkor és ott, amikor szükség van rám. A legjobb dolog, amikor ez sikerül.

Mik azok a tevékenységek, amit csak apával csinálnak a gyerekek?

Azokat a dolgokat, amiktől anyának égnek áll a haja!

Miért jó, hogy ennyi gyermeketek van?

Amennyi gyermekünk van, annyival sokszorozódik az ember öröme. A gyermek valóban Isten áldása.

Mi volt a legviccesebb, vagy legmeghökkentőbb sztori a gyerekekkel kapcsolatban?

Minden gyermek produkál valami újat, sőt egyre újabbakat. A vicces sztorikat, beszólásokat írni szoktuk, és mindig nagyon boldogok, ha elolvassák, miket mondtak.

Van olyan, hogy csend van nálatok?

Akkor, ha mindenki alszik. Bár én horkolok...  

Eredetileg is így tervezték, vagy menet közben alakult így?

Eredetileg 3-at terveztünk (feleségemnek nincs testvére, nekem egy öcsém van). A 3. után úgy éreztük, kell még egy 4. gyermek is. Az 5.-et már nem terveztük, de kaptuk a Jóistentől.

Volt apás szülés?

4 gyermek születésénél ott voltam, az 5.-et lekéstem.

Mennyire más az első és a ötödik  gyerek születése?

Az első gyereknél még nem várt otthon egy sem, hogy hazaérjek a kórházból. Viccet félretéve a 2. gyermektől kezdve már ismerős a napi "rutin", de mégis kiszámíthatatlan, mert minden gyerek produkál valami újat, amit a többi még nem.

Mi a munkamegosztás a családban?

A tipikusan "férfi" munkák pl. szerelés az enyémek, a feleségemé a házi munka, de igyekszünk egymásnak segíteni, és a gyerekeket is minél többet bevonni.

Hogy zajlik egy átlagos étkezés, amikor mindannyian együtt vagytok?

Hangosan! Hétköznap csak vacsorázni tudunk együtt mindannyian, hétvégén sűrűbben eszünk együtt, attól függően kinek milyen programja van éppen. Általában megy a cserekereskedelem és az alkudozás a kajáért, ki kivel szolgáltatja ki magát, kinek milyen sztori jut eszébe, vagy éppen megy a harc, hogy kinek a kedvenc zenéjét hallgassuk.

Milyen egy átlagos hétköznapi reggeli indulás?

Kaotikus, pláne ha segítek!

Miért jó nagycsaládban élni?

Mert sokkal több szeretetet kap az ember, mert sokkal többen tudják szeretni és jólesik a viszonzás is. Az életre nevel, meg kell tanulni alkalmazkodni, lemondani, elfogadni a változásokat, de megtanul örülni a másik örömének is.

Patak Norbert építőmérnök egy állami cégnél projektiroda-vezető, felesége tanár, író és a Kaposvárimami főszerkesztője, öt fiú édesapja:

13,5; 12,5; 9; és az 5 éves ikrek.

Mi  a legnehezebb és a legjobb dolog az apaságban? 

A legnehezebb nekem a távolság a hetelés miatt. A legjobb, hogy látod magad mindegyik gyerekben, mégis különbözünk egymástól.

Mik azok a tevékenységek, amit csak apával csinálnak a gyerekek? 

Otthoni karbantartások az épületen, fűnyírás, faaprítás, fahordás, titokban fagyi és egyéb szénhidrátok elfogyasztása.

Miért jó, hogy ennyi gyermeketek van? 

Hiszek abban, hogy a gyermekeim pozitívan tudnak változtatni a világ menetén. Ha ez így van, akkor a több gyerek hatványozva hat. Egyébként több szeretet adhatunk és többet is kaphatunk.

Mi volt a legviccesebb, vagy legmeghökkentőbb sztori a gyerekekkel kapcsolatban? 

A legviccesebb az volt, amikor a második fiamék, második osztályos korukban pisilési versenyt rendeztek az osztálytársaival, az iskola csúszdáról. Szaktanári figyelmeztetést kapott, de,  a család férfi tagjainak az volt reakciója, hogy számon kértük a gyermeket, hogy miért nem ő nyert.

Van olyan, hogy csend van nálatok? 

Igen, amikor nincsenek otthon. Éjszaka horkolnak.

Eredetileg is 5 gyermeket terveztetek, vagy menet közben alakult így? 

Háromban állapodtunk meg, de a három fiú után szerettünk volna egy kislányt is, de ikerpár fiúk lettek. A magam részéről ez egy ideális állapot, hiszen én szerettem volna öt gyereket és ikreket is.

Volt apás szülés? 

Mindegyik az volt.

Mennyire más az első és a ötödik  gyerek születése? 

Az első gyermek születése katarzis volt. A második a család kiteljesedése katarzis nélkül (itt jegyezném meg, hogy a második szülésnél a felkészülési faktorra tekintettel nem is lehetett katarzisunk, lévén gyermekünk 10 perc alatt született meg). Harmadik gyereknél a nagycsaládossá válás szintén egy katarzissal ért fel. Az ikrek születéséről meg könyvet lehetne írni.

Mi a munkamegosztás a családban? 

Apa dolgozik, anya még többet dolgozik. Jelenleg hetelek a munkám miatt, ezért a hétköznapi munkában sajnos nem tudok részt venni. Hétvégén igyekszem pótolni a gyerekekkel tölthető időt.

Hogy zajlik egy átlagos étkezés, amikor mindannyian együtt vagytok? 

Külön...    (Gyömbi megjegyzése: nem is igaz!!!  Csak sokszor van 1-2- gyerek máshol, zenélés, foci meccs, vagy tánc fellépés miatt. Ha együtt vagyunk, mindenki ül a helyén és eszik. Aztán anya is eszik :))

Milyen egy átlagos hétköznapi reggeli indulás? 

Én a hétfőről tudok nyilatkozni, ott nagy a kapkodás, de az indulás korábban történik meg talán mint a hét többi napján. A nagyok elég önállóak, egyedül öltöznek, maguk készítik a reggelijüket és a tízóraijukat, önállóan pakolnak be a táskájukba, és ha jó idő van, biciklivel mennek iskolába. Szeretnek korán indulni, mert így van idejük focizni a többiekkel még órák előtt. Szívesebben kelnek akár egy órával korábban, csak ne kelljen kapkodni, és ne sürgessük őket. Persze ez nem mindig jön össze.

Miért jó nagycsaládban élni? 

A fentiek miatt.

Néma Attila tanár, diakónus, felesége Ella dúla, szülésfelkészítő, és a TANDEM Kapcsolatműhely alapítói, 3 lány és egy fiú édesapja és a 10 hónapos Eszter fiatal nagypapája:

23, 21, 19, és 16 évesek.

Mi  a legnehezebb és a legjobb dolog az apaságban?

A legnehezebb talán a felelősség gyakorlása és átadása a gyerekeinknek: mi az, amit meg kell tennem, vagy meg szabad engednem, mi az, amit már rá lehet bízni, amibe nem szabad beleszólni. A legjobb, ahogy látom felnőni őket, ahogy önállósulnak. Mivel lassan mind felnőttek, már látjuk a nevelésünk gyümölcseit is, hogy mennyi pozitív értéket sikerült átadnunk. Nagyon sokszor érzem büszkének és elégedettnek magam, ha rájuk nézek. Persze ez csapatmunka. A feleségem nélkül nem menne. Együtt dolgozunk a családért és együtt örvendezünk nekik. A pozitív érzéseket nem föltétlen a hangos sikerek adják, hanem inkább döntés kérdése. Fókuszálhatnánk arra, hogy mi nem megy, helyette inkább élvezzük, amit lehet!  

Van olyan, hogy csend van nálatok?

Hát persze. Hála Istennek mindegyikük szeret olvasni. Van, hogy ülünk a nappaliban és mindenki olvas. Azért mostanában a kütyük érezhetően több időt kötnek le az olvasás kárára. Bicajozni is nagyon szeretünk. Akkor vagyunk hangosabbak, amikor összejön a „nagy családi banzáj” ünnepekkor, de ezt kifejezetten élvezzük.

Eredetileg is 4 gyermeket terveztetek, vagy menet közben alakult így? 

Mindegyik előtt úgy éreztük, hogy jó lenne még egy. Azután, amikor a negyedik is már 2-3 éves volt, úgy éreztük a mi családunk így kerek. Mindegyikük saját egyéniség, nélküle nem ilyen lenne a családunk. 

Volt apás szülés?

Sajnos nem mindegyik. Felkészülve sem voltam talán eléggé. Ma már viszont hogy Ella a nappalinkban tart szülésfelkészítőket, mivel dúlaként ez a szakmajához tartozik, mondhatom nagyon képben vagyok. Meg is kedveltem a témát. Olyannyira, hogy tavaly már gimnáziumban tartottam 17-18 éves diákoknak "születésmesét". 

Mi a munkamegosztás a családban?

Hát ez folyamatosan változó, mert a család is folyamatosan változik. A bevásárlásokat általában én intézem, így gyorsabb. Piacra együtt megyünk Ellával. Alkalomadtán kiveszem a részem a takarításból is, főzni viszont csak ritkán szoktam. Ella intézi a mosást, vasalást, főzést, sőt ő öltöztet engem :) - nem mintha túl bonyolult lenne, de számomra megnyugtató. A gyerekeket mindig igyekeztünk az életkoruknak megfelelő munkákba bevonni. Egy törvényt nagyon megtanultunk: Nem szabad olyat mondani, hogy valaki mosogasson el. Ezt ugyanis senki sem veszi magára. 

Hogy zajlik egy átlagos étkezés, amikor mindannyian együtt vagytok?

Szeretünk együtt enni. A terítést közösen oldjuk meg, így sokszor hiányzik valami, amiért fel kell ugrálni. Néha szervezünk vajaskenyeres gyertyafényes vacsorát, hogy a hétköznapokat is kifényesítsük kicsit. Sokszor csak ez a pár perc adódik egymás társaságában. Étkezés után sokszor azt tapasztaljuk, hogy valószínűleg ismét bombatámadás volt, mert a többiek pánikszerűen hagyták el a helyet… megint nem érezte senki feladatának az elpakolást.

Milyen egy átlagos hétköznapi reggeli indulás?

Amikor még kisgyerekeink voltak a feleségem azt mondta: A napnak két fénypontja van, amikor végre mindenki kilép az ajtón, meg amikor hazaérkezünk. Most már mindenki maga felelős a saját indulásáért, egy ölelés még jár az ajtóban.

Miért jó nagycsaládban élni?

Mert mindig történik valami. Sokszor van ünnep. A több gyereken keresztül a világot is egy kicsit jobban megismerjük, és nekik is több lehetőségük van egymástól tanulni.

Vida István üzletvezető, felesége pedagógus és 7 gyermek édesapja.

7 gyermek édesapjának lenni, nagyon nagy dolog, hogy indult az egész?

27 éves koromig nem akartam elkötelezni magam, nem éreztem magam alkalmasnak, jó férjnek, és apának sem. A környezetemben sem láttam ideális családmodellt.

Egyszer egy budaörsi keresztény gyülekezetbe elhívtak, ahol megtaláltam az élet igazi értelmét, elfogadtam Jézust személyes megváltómnak. Ott láttam először igazán boldog családokat. Ezután érlelődött meg bennem a vágy egy saját család iránt, amit rövidesen Angéla megismerése után 1991 augusztusában elkezdtünk. Továbbra is csak a Jézusba vetett hitünk, által tudtunk élni.

Mindenünket Istennek köszönhetjük. Saját erőmből még most is szingli lennék.

A gyülekezetünkben már akkor sokkal több volt a többgyermekes család, mint az addigi ismert környezetemben. Már akkor voltak prédikációk, hogy Isten a mi gyermekeinken keresztül akarja ezt az országot építeni, fenntartani.

Három gyermekem már egyetemista, de mind sportolnak, zenélnek. Persze nem mondom, hogy mindig minden boldog és zökkenőmentes volt, mert az élet nem ilyen, de a kihívásokban, problémákban is volt mindig kihez forduljunk.

Volt apás szülés?

Ötödik gyermekünk Hanna 2001-ben született, aki nem tudta megvárni, hogy beérjünk a kórházba, már félúton megszületett, ez igazi apás szülés volt.

Mi a munkamegosztás a családban?

Mivel én nem-igen tudok tanítani, max, példát mutatni, ezért kaptam egy pedagógus feleséget, aki nagyon nagy részét elvégezte a gyerekek oktatásában, nevelésében, gondozásában, nem beszélve a közösen felépített otthonunk rendben tartásáról, vezetéséről.

Nekem csak matekozni, szerelni, autózni, szánkózni fagyizni volt időm rájuk, amíg Angéla főállású anya volt, addig napi 25 órát dolgozott otthon (még ebédszünetben is etetett valakit).

Így visszatekintve is csak azt tudom mondani, hogy csak Istennel, és Istenfélő jó feleséggel Istenfélő jó gyerekekkel lehet valaki boldog apa.

----------------------------------------------------

Óriási olvasni ezeket a sorokat, annyi minden miatt jó a nagycsalád, a hétköznapok miatt, az ünnepek miatt, a szeretet miatt, a mosolyok miatt, nem kétséges, az apák csodálatosak!

Makai Mariann
- Kecskemétimami -

Tetszett a cikk? Oszd meg, hogy mások is olvashassák!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

50 év a Hortobágyi Pusztán

50 év a Hortobágyi Pusztán

Pályázat típusa: alkotópályázat 3 - 18+ korosztályig több kategóriában Beküldési határidő: 2023. április 3.
Hímzett kötény, kiscsizma... 2023

Hímzett kötény, kiscsizma... 2023

Pályázat típusa: néptánverseny óvodás csoportoknak Beküldési határidő: 2023. március 21.
Janikovszky Éva meseíró pályázat

Janikovszky Éva meseíró pályázat

Pályázat típusa: 7-16 éves fiataloknak írói pályázat Beküldési határidő: 2023. április 12.
Ismered azokat a napokat? – avagy anyák home office-ban

Ismered azokat a napokat? – avagy anyák home office-ban

Ismered azokat a napokat, amikor már annyira felgyülemlik a fejed felett a tennivaló, hogy tudod, csak akkor végeznél vele, ha 3 napig alvás nélkül nyomnád?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére