Jelenlegi hely

10 gyár, ami tárt kapukkal vár! - gyárlátogatási lehetőségek

Biztos te is kíváncsi vagy, hogyan készül a csokoládé. Félelmetes hely egy atomerőmű? Tényleg robotok gyártják az autókat? A LEGO birodalma maga álomország? A Magyarországon működő gyárak és üzemek közül összegyűjtöttünk párat, amelyek felkészülten, körbevezetéssel és látogatóközponttal várják az érdeklődőket. Családok, csoportok és osztályok is részt vehetnek, betekintést nyerhetnek a kulisszák mögé.

Akár családdal, akár osztállyal vagy csoporttal kirándulunk, gyermekeink valószínűleg szívesen bepillantanának az autógyártás rejtelmeibe, vagy az ételeink, ruháink gyártási folyamataiba. Egy kis ötletadó és segítség a látókör szélesítő program megszervezésére:

1. Borsod Abaúj-Zemplén megyében kirándulva Hollóháza várja a porcelán gyártás iránt érdeklődőket. A manufaktúra elnevezés mögött egy hatalmas üzem van, ahol a formázás és égetés után művészek és hozzáértők pár perc alatt festik meg egyenként a gyönyörű porcelán termékeket. Az ide látogatók a gyártási folyamatok megszemlélése után saját maguk is kipróbálhatják a tehetségüket a Látogatói Alkotócentrumban, megtekinthetik a múzeumban a legkiválóbb darabokat és vásárolhatnak is az egyedi és gyönyörű étkészletekből, tálakból és csészékből. Ezek a darabok híres emberek asztalára készülnek, vagy vitrinekbe és gyűjteményekbe kerülnek, esetleg a mi ünnepi terítékünk részei lesznek.
Keddtől péntekig látogatható az üzem 500,- és 800,- forintos jegyáron. Információ pedig a Hollóházi Porcelánmanufaktúra és a Hollóházi Porcelán Múzeum honlapján található.

2. Bács-Kiskun megyében Kecskeméten a Mercedes várja üzemlátogatásra az autógyártás iránt érdeklődőket. Ehhez regisztráció szükséges, a második félévi időpontok május 23-tól nyíltak meg. Hétköznapokon 3 időpontban indul körbevezetés a Produktion Exkluziv útvonalon, ahol a látogatók a Mercedes-Benz CLA, B osztály és CLA Shooting Brake modellek gyártási folyamatait követhetik nyomon. A program ingyenes, de 12 év alatti gyermek nem léphet be az üzem területére.

3. A 3D nyomtatás nemrégiben még tudományos-fantasztikus filmek kitalációja volt, most pedig a Varinex 3D nyomtatás technológiával termelő gyárában már személyesen vizsgálhatjuk meg a 3D nyomtatást. A cég honlapján regisztráció és érdeklődési kör megadásával lehet jelentkezni a meghirdetett időpontokra. 

4. Tolna megyében járva nem lehet kihagyni a Paksi Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontját, ami játékos panelekkel és makettekkel mutatja be az erőmű és az atomenergia működését. A témában további érdekességeket az Atomenergetikai Múzeum mutat, majd az üzemi területen kiépített üvegfolyosókról szakvezetéssel látogathatók a reaktorok és a vezénylőterem. Ahhoz, hogy az üzem területére léphessünk, előzetes bejelentkezés szükséges. Információk a Látogatóközpont oldalán találhatóak.

5. Győr-Moson-Sopron megyében Lipóton várja a Lipóti Pékség üzemében kiépített üveggaléria és kávézó az érdeklődőket, akik betekintést nyerhetnek az üzem működésébe és a pékszakma mesterfogásaiba a Lipóti Pékség szakemberének vezetésével. Csoportoknak szerencsés bejelentkezni, de a Látogatóközpont állandó nyitvatartással fogad minden érdeklődőt.

6. Ha Győrben járunk, akkor az Audi felkeresésére is van lehetőség: a prés- és a karosszériaüzem látogatható. Előzetes regisztráció szükséges, és csak 12 év feletti személyek léphetnek az üzem területére. A látogatás díja 500.- és 900.- Ft. Az érdeklődők választhatnak 3 általános témájú és 2 témaspecifikus körbevezetés között is, attól függően, hogy a logisztika vagy az irányítási rendszerek alkalmazása érdekli őket.

7. Ingyenes és regisztrációhoz kötött a mindenki által ismert CEWE fotókönyvek előállításának hatalmas nyomdászüzeme Budapesten. Hogyan lesz a digitális anyagból könyv? Szoftverek, valamint nyomtató-, kötész- és más gépek során végighaladva, csomagolva és postázva áll készen a fotókönyv és más fényképes ajándék. Ezt az útvonalat járhatják be a gyárlátogatás résztvevői is. 
  
8. Borsod Abaúj Zemplén megye másik híres üzeme, a Szerencsi Bonbon Kft., ahol a Szerencsi Csokoládé készül. A látogatókat komlex programmal várja az Interaktív Csokoládé Műhely. Megmutatják a gyárat és a gyártási lépéseket, majd filmet nézhetünk meg a csokoládéról és végül mi magunk is készíthetünk kézműves édességet. 2.500 Ft/fő áron vehetünk részt a programon. Részleteket pedig a Szerencsi Bonbon honlapján találunk.

9. Akár Pest megyében Vácon, akár Baranya megyében Beremenden keresnénk fel a Duna-Dráva Cementgyárat, mindkét helyszínen szívesen látnak. Előzetes regisztráció szükséges, a cement és betongyártás rejtelmeibe pedig csak 17. évnél idősebb személyek nyerhetnek betekintést.

10. Magyarország Országháza - a "törvénygyár" :-) - hétfőtől vasárnapig látogatható 1000-2200 Ft-os különböző jegyárakon. 10.30 és 13.30 időpontokban indul magyar nyelvű idegenvezetés a látogatóknak. Megtekinthető a Felsőházi Társalgó és Felsőházi Ülésterem, a Kupolacsarnokban pedig a Szent Koronát és a koronázási jelképeket láthatjuk. A séta alatt a fényképezés megengedett. Az Országgyűlés munkáját a plenáris ülések alkalmával karzatjeggyel kísérhetik végig a téma iránt érdeklődők. Lehetőség van a karzaton országgyűlési kérviselők vendégeként ingyenesen jelen lenni. Ehhez országgyűlési képviselőnktől kell meghívást kérni. A Látogatóközpontban és az ajándékboltban szuvenírek vásárolhatók.

Pár hasznos tanács a látogatásra készülve:

  • Ha gyárlátogatásra készülünk, akkor ne feledkezzünk meg a regisztrációról, bejelentkezésről.
  • Mindenképpen vegyük figyelembe az üzemszünetek, gyárleállások időpontjait, és a látogatásunk időpontjának közeledtével érdeklődjünk újra, hogy valamilyen rendkívüli esemény miatt nem marad-e el a túra.
  • Vigyük magunkkal a személyi azonosító okmányunkat, és vegyük figyelembe a korhatárokat.
  • Minden üzemben a házirend, vagy ha úgy jobban tetszik, biztonsági és balesetvédelmi előírások ismertetésével fognak minket várni a séta elején. Vegyük komolyan az elhangzottakat, mert az ott tartózkodásunk alatt ők is felelősek a biztonságunkért, de ha bajba kever minket a kíváncsiságunk vagy kárt okozunk (például összetörünk egy egész tálca frissen formázott porcelánkancsót, aminek szemtanúja voltam) akkor azért nekünk kell helytállni.
  • Figyelembe kell vennünk a gyár előírásait az öltözékünkre vonatkozóan is. Kaphatunk védőruházatot, sisakot, de mindenképpen jól tesszük, ha nem fedetlen bőrrel, lenge illetve lógó öltözékben jelenünk meg. Az Országházban öltözködési szabályzat van érvényben, az alkalomnak megfelelő ruházatot várnak el.
  • Fényképezni a legtöbb helyen az üzem területén nem szabad, de a látogatóközpontban vagy fogadóteremben már készülhetnek képek.  

Ha más az úti célunk, vagy másfajta gyártás iránt érdeklődünk, akkor jusson eszünkbe a Suzuki esztergomi, a Bonduelle nyírszőlősi, a Tisza Cipő martfűi, a LEGO nyíregyházi, a Zsolnay pécsi, a Zwack kecskeméti gyára, vagy az Ajkai Kristály, a Kecskeméti Filmstúdió vagy a Győri Édes. Ezek az üzemek nem hirdetnek szervezett programot, de alkalmanként fogadnak csoportokat. 
Szegeden és Budapesten kulisszajárásra hívják a színházak az érdeklődőket. Dunaújvárosban a Hamburger Papírgyár, a Nestlé diósgyőri üzeme, a Pöttyös Túró Rudi, a Ganz, a Procter & Gamble Budapesten szintén fogadnak látogatókat meghirdetett nyílt napokon és rendezvényeken. 

Kiváló alkalom arra, hogy ismereteket szerezzünk a gyártásról, a munkafolyamatokról, a termékekről, a cégek kulturájáról és rengeteg elképesztő információval gazdagodjunk az idegenvezetések során.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

Ismersz még látogatható gyárakat? Feledhetetlen helyen jártál? Írd meg nekünk hozzászólásként!

Szerző: Ágnes, Csabaimami

Képek: illusztrációk, pixabay

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.
Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Sorozatfüggő, gasztromán, kirakós vagy kitalálós... adventi kalendárium ötletek

Avagy last minute adventi kalendáriumok. Míg határidők léteznek, a last minute kifejezés örök szóhasználatban marad. Percek alatt kell megoldanunk 24 egyformát és a belevalókat. Hidd el, nem olyan nagy ördöngősség, már ha van inspiráció.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére