Jelenlegi hely

Legyen a zene mindenkié! – Megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza

Klasszikus, jazz, könnyű-, világ-, tradicionális és elektronikus zenei koncertekkel, workshopokkal, zenepedagógiai foglalkozásokkal, valamint interaktív zenetörténeti kiállítással várja a közönséget a Magyar Zene Háza Budapesten, a Városligetben.

2022. január 22-én nyílik meg a Magyar Zene Háza, amit a világ 2. legjobb kulturális látványosságaként nevezett meg a Time Out programajánló magazin. A toplista azokat az újdonságokat szedte össze, amelyeket a Time Out a 2022-es év kiemelkedő új helyszíneiként, eseményeiként ajánl a nemzetközi turizmus számára.

A világhírű japán sztárépítész, Fudzsimoto Szú által tervezett épület organikusan hullámzó, lyukakkal áttört tetőszerkezetével és hatalmas üvegfalaival különleges látványt nyújt. A Városliget fái között megbúvó, környezetével különleges összhangban lévő új intézmény sokszínű programkínálatával a zene számtalan élményét tárja majd a látogatók elé.

A Magyar Zene Háza hármas osztatú, mind az épületet, mind az intézményi felépítést tekintve. A föld alatti térben egy állandó és egy időszaki kiállítótér kap helyet több mint 2000 négyzetméteren.

A park szintjén kialakított két belső terem élőzenei programok, koncertek és workshopok szervezésére ad lehetőséget, míg a tó melletti szabadtéri kerthelyiségben élvezhetjük a szabadtéri színpad koncertjeit, előadásait. A ház mellett zenei tematikájú játszótér is épült.

„Legyen a zene mindenkié!”

Kodály Zoltán mottóját követve a Magyar Zene Háza a zene élményével ismerteti meg látogatóit. Az intézmény célja, hogy minél több család, gyerek és fiatal felnőtt életében helyet kapjon a zene, a zene szeretete. 

Bármilyen zenei műfaj iránti vonzódással, bármilyen tudásszinttel, bármilyen interaktivitásra való nyitottsággal várják a látogatókat, korhatár nélkül.

A sokszínű programkínálattal a zene számtalan élményét tárják fel, legyen az egy kiállítás, egy koncert, egy közös zenélés, éneklés, táncolás, egy izgalmas zenepedagógiai foglalkozás, vagy szabadegyetemi előadás.

A Magyar Zene Háza nem egy hagyományos múzeum, három vállalt feladatán keresztül – múzeum, oktatás és előadóművészet – a látogatók aktív bevonásával hozza közelebb a zenét az érdeklődők számára. Gyermekközpontú szemléletével, érdekes zenepedagógiai programkínálatával izgalmas zenei birodalmat teremt.

Zenei utazások térben és időben címet viselő, 1000 négyzetméteren felépülő tárlaton a látogató, interaktív résztvevőként egy élményekkel teli történetet járhat be.

Az állandó #tárlat mellett különleges élményt nyújt majd az úgynevezett #hangdóm, melyben felfedezhetjük a bennünket körülvevő hangzó világot.

Az egyszerre körülbelül 50 látogatót befogadni képes attrakció mintegy 150 négyzetméteren kapott helyet a kiállítóterek mellett.

A látogatót egy kupola alakú tér öleli körül, melyre körben vetítővásznat feszítettek, ahol a látvány mellett több mint 30 hangszóróból hallhatók a minket körülvevő hangok: a természet hangjaitól a komponált zenéig sokféle hangzó effektust hallunk.

Játsszunk zenét! – mert a zene élvezetes, társas játék, amelyben mindenki akár aktívan is részt vehet, életkortól függetlenül. A Zene Háza missziójának tekinti a magyar és külföldi népzene, tradicionális és populáris zene s nem utolsó sorban a klasszikus zene értékeinek ápolását, bemutatását. 

Éld át a zenét!

A nyitás utáni napokban zeneakadémisták adnak ingyenes koncerteket, majd január 28-tól indul az intézmény koncertprogramja. Az épület minden nap nyitva tart, az állandó kiállítás is hétfő kivételével egész héten látogatható lesz, míg a programok az első két hónapban a hét második felére koncentrálódnak, majd fokozatosan az egész hétre kiterjednek.

Batta András ügyvezető igazgató szerint a Magyar Zene Háza hézagpótló intézmény, melynek fő célja a beavatás, új közönségrétegek megszólítása, de a közoktatásnak is szeretnék megmutatni, hogy a zeneoktatás igenis "cool" dolog.

A ház működésének három pillére a kiállítások, a zenei programok és a zenepedagógia lesznek, itt a legkülönbözőbb zenei műfajok és stílusok, különleges produkciók és együttműködések is otthonra találnak majd.

Specifikus programokkal szólítják meg a különböző közönségrétegeket és korosztályokat is. Számos program az állandó kiállításhoz kötődik majd, de koncertekhez is kapcsolódni fognak beszélgetések, mesterkurzusok.

Hétköznaponként Ringató foglalkozások, szombat délelőttönként pedig kisebbeknek, illetve nagyobbaknak szóló matinék is várják a családokat, terveznek pedagógusnapot, de szabadegyetemeket és workshopokat is.

Programajánló

Játsszunk zenét!

Szombat délelőttönként matiné programokkal várják a zenekedvelő gyerekeket és felnőtteket, kedd reggelenként pedig a babák és tipegők vehetik birtokba szüleikkel, nagyszüleikkel a Házat. 

A látogatók játékos módon ismerkedhetnek meg fülbemászó dallamokkal és hangszerekkel. Neves művészek műfajokon átívelő együttműködéséből, és a közönség aktív zenei részvételével alkotott előadások résztvevői lehetünk!

Az előadások, foglalkozások a kisebb és a nagyobb korosztály számára is izgalmas élményeket garantálnak. A kisebbeknek játékos koncertekkel, táncos, kézműves, interaktív programokkal készülünk, a nagyok már összetettebb zenei játékokba, foglalkozásokba is be tudnak kapcsolódni. 

Matiné koncert: Veronaki
2022. január 29., 10:30

A 2014-ben indult Veronaki zenekar gyerekeknek és családoknak szóló zenét játszik, a Magyar Zene Háza nyitóhétvégéjén szombat délelőtt ad matinékoncertet a 6 fős formáció.
A Mogyoró Kornél és Tarján Veronika által alapított, Fonogram-díjas Veronaki célja, hogy családoknak szóló igényes, szerethető zenét alkosson. 

Bekopogtató – Nyiss rá a zenére!
2022. február 12., 10:30-13:00

A vidám, zenés, interaktív családi napon muzsikus vendégekkel kiegészülve megszólaltatják az egész házat. Lesz mesés játék, táncház, kézművesség, zaj-kvíz és még sorolhatnánk. Minden korosztálynak tartogatnak valami érdekességet, érdemes lesz ellátogatni ide az egész családnak.

Ringató
2022. február 15., 10.30

A Ringató országos kisgyermekkori zenei nevelési program 1991 óta. Várandós édesanyáknak, kisgyermekeknek hároméves korig és szüleiknek, nagyszüleiknek szól. A Ringató Kodály útmutatásait követi, élő énekszóval, hangszerjátékkal, nagyrészt a magyar néphagyományból merített zenei anyaggal mutat mintát a szülőknek a családban történő zenei nevelésre, kisebb részben más népek dalai hangzanak el magyar költők verseivel, és értékes, komponált gyerekdalok is.

Céljuk, a már említett mintaadás a fiatal szülők számára, valamint az, hogy a felnőttek, elsősorban az anyukák, ne féljenek az énekléstől.

Kórusok téli éjszakája
2022. február 19., 18:00-22:15

Ezen a gyanútlan téli szombat délutánon énekhanggal telik meg a ház, az ország minden tájáról érkező kórusok igazi hangcunamival töltik majd be a tereket. 

A teljesség felé
2022. február 5., 20:00

Weöres Sándor Hamvas Bélának ajánlott költői prózájának – az 1945-ben publikált A teljesség felé című műnek a – sorai közül több él velünk szinte közmondásszerűen, akár életvezetési tanácsként. A gyakran epigramma sűrítésű filozófiai gondolatok köré Gryllus Dániel komponált zenéket, dalokat csaknem negyven évvel ezelőtt. A többféle tradíció zenei világából merítő dallamok a huszonegyedik században kaptak új formát Gryllus Samu hangszerelésében, húsz, széles műfaji spektrumról érkező előadó tolmácsolásában. Az előadás a résztvevő művészek sokszínűségéből fakadóan képes bemutatni zenei világunk különböző hatásait, miközben egységes műként közösségünk és önmagunk létezéséről ad pontos leírást. 

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Nem akar több gyereket? Akkor "kikapjuk"!

Már négy éve nem lenne méhem, ha a nőgyógyászom lesújtó mondatai után nem találok rá véletlenül az inteneten a mióma embolizáció lehetőségére.
Min múlik gyermeked sikere?

Min múlik gyermeked sikere?

Saját magunkról alkotott hiedelmeink befolyásolják a személyiségünkről alkotott képünket, illetve, hogy mit akarunk és mit tudunk elérni az életünkben. Gondolkodásmódunk hatással van teljesítményünkre, motiváltságunkra. Sokan azt gondolják, hogy a tehetség, az intelligencia alapvetően garantálja a sikert. Bizonyosan nagy hatása van, de csak ezen múlhat, hogy ki mire viszi az életben?
A jó szó öröme

A jó szó öröme

Hiánycikk. Semmibe sem kerül, mégis nagyon sokat ér. Nélküle nehezen lehetne túlélni a hétköznapokat.
Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Tippek, hogyan legyen élményekkel teli már az utazás is vonattal, ha gyerekkel indultok el

Évek óta vonattal megyünk nyaralni. Először csak kettesben a férjemmel, majd csatlakozott a fiúnk 12 éve, 7 éve a lányunk is. Ehhez hoztam jól bevált „praktikákat”, hogy stressz helyett valóban élményekkel legyen teli már az utazás is.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére